Тест

Польський репортер: "Мені було страшно, але я хотів показати глядачам, що відбувається"

29-річний журналіст польського телеканалу Republika Бартоломей Маслянкевич з Варшави підкорив YouTube репортажами з Майдану.

Разом з оператором він записав сюжет про те, як співробітники Беркуту та ВВ "зачищали" вулицю Грушевського і нападали на мітингувальників.

В кінці репортажу журналіст рішуче підійшов до спецпризначенців зі зброєю зі словами: "Що ви робите?! Хочете когось убити?! Ви ж українці!".

Робота сміливих поляків менш, ніж за добу, зібрала біля 150 тисяч переглядів на YouTube.

Фото Bartek Maslankiewicz з Facebook

Не меншої популярності здобув ще один репортаж Маслянкевича та його хороброго оператора - вони зуміли пробратися просто на сторону силовиків у Маріїнському парку та пройтися з камерою серед рядів міліції.

В ексклюзивному інтерв'ю журналістці Ілоні Довгань з Громадського радіо, Бартоломей розповів, що, звичайно, відчував страх перед людьми зі зброєю, "але хотів, щоб на іншому кінці світу побачили, що робиться на цьому". "Це і є наша професія", - наголосив він".

Фото Bartek Maslankiewicz з Facebook

Бартоломей пояснив, що намагався продемонструвати глядачеві, чому один українець б'ється проти іншого.

"Мені самому цікаво, чому люди піднімають зброю один проти одного", - каже він.

Бартоломей працює журналістом уже протягом 11-ти років.

Родом він з Варшави, хоча його батько народився у Луцьку, а згодом виїхав до Польщі.

За словами молодого чоловіка, його профільними темами в роботі є політика, економіка і "тепер уже війна".

"Я не військовий журналіст і сподіваюсь, що це був мій перший і останній досвід такої війни. Я дуже хочу, щоб цей конфлікт на цих 5-ти жертвах і завершився", - говорить він.

При цьому польский журналіст додає, що бачив і у Польщі маніфестації з поліцією та сутички, але такі, де гинуть люди - вперше.

В Україні Маслянкевич втретє - два рази приїздив саме на Майдан.

"У вас чудові люди! Україна - прекрасний край, Україна - це Європа. Польща краще розвинена економічно, але якби я міг обирати - залишився б в Україні. Тут прекрасні люди", - наголошує Бартоломей.