Обов’язкове передання дитині прізвища батька визнали дискримінацією

— 8 січня 2014, 16:17

Дискусія щодо прізвища, як повідомляє "Дзеркало тижня. Україна", розгорнулася в рамках справи "Кусан і Фаццо проти Італії".

У 1999 році в італійців Алессандри Кусан і Луїджі Фаццо народилася дочка. Батьки попросили владу зареєструвати її під прізвищем матері, однак цей запит був відхилений і дитина отримала батьківське прізвище.

Батьки звертались і до Конституційного суду, і до вищої судової інстанції, але скрізь отримали відмову.

В 2011 році міністр внутрішніх справ Італії дозволив Кусан і Фаццо додати прізвище матері до прізвища дитини, проте подружжя це не задовольнило і вони звернулись до ЄСПЛ.

Там побачили у цій справі порушення статті 14 ("Заборона дискримінації") разом зі статтею 8 ("Право на повагу до приватного і сімейного життя") Європейської конвенції з прав людини.

"Суд постановив, що рішення назвати дитину прізвищем батька було засновано на дискримінації за ознакою статі, що не узгоджується з принципом недискримінації", - йдеться у рішенні суду.

При цьому судді Страсбурга підкреслили, що "традиція успадкування батьківського прізвища усіма членами сім'ї не може виправдовувати дискримінацію щодо жінок".

"Суд дотримувався думки, що при присвоєння прізвища до батька і матері дитини влада ставилася по-різному. На відміну від батька і незважаючи на згоду між подружжям, мати не змогла отримати дозвіл на реєстрацію дочки під своїм прізвищем", - зазначається у тексті рішенні.

Рішення Страсбурзького суду може бути оскаржено протягом трьох місяців.

Реклама:

Головне сьогодні