10 виступів на TED про батьківство

"Діти не народжуються з інструкцією, а батьки не отримують оцінки, які дають розуміння, що вони все роблять правильно", - коментує свою нову підбірку команда міжнародної конференції TED.

Ми вже розповідали про знамениту неприбуткову конференцію, яка славиться виступами своїх спікерів.

Вони є експертами у своїй сфері, але під час виступу не мають права рекламувати себе чи власні продукти, а лише розповідати про свій досвід, своє знання та ідеї, які варто поширювати.

[L]Під час великодніх свят можна викроїти трохи часу, аби послухати роздуми експертів про те як виховувати дітей і радіти батьківству.

1. Американська дослідниця батьківства Дженфер Сініор розповідає про те, в якому стані нині опинились батьки і чому вони сприймають батьківство як кризу. Світ наскільки мінливий, що батьки не можуть виховати ті навички, які напевне потрібні будуть за десяток років.

У своєму виступі вона торкається також нової ролі жінки і чоловіка у сучасному світі, як їм виховати щасливу дитину.

2. Виступ Брюс Фейлера (автора книжки "Секрети щасливих сімей"), у якій він описує гнучку систему організації сімейного життя, яку випробував на собі.

Дослідник вказує, навіть зменшення контролю за діяльністю дітей і запровадження простого "check-list", який діти можуть контролювати самі, вже суттєво зменшує кількість криків і стресу в батьків.

Така система забезпечує гнучкість, потік ідей знизу догори, постійний зворотній зв'язок та звітність.

"Аби батьки були менш втомлені і мали більше часу", - ось що найбільше хочуть діти. Тож мамам і татам варто подумати, як зменшити навантаження на себе і бути щасливими.

3. Виступ письменника Ендрю Соломона, під час якого він обдумує, як це – любити дитину, яка є іншою – інваліда, гея. Ендрю зачіпає і власний досвід (він – відкритий гомосексуаліст).

Під час роботи виступу він обдумує різні види сприйняття, прийняття – батьків, однолітків.

Письменник доходить висновку, що батьки мають давати дітям просто безумовну любов і не гризти себе за те, що діти у них можуть бути не такими, як вони собі намалювали в уяві.

4. Гейвер Таллі, засновник "Ремісничої школи", називає 5 небезпечних речей, які варто дозволяти робити дітям.

Короткий виступ про те, наскільки сильно ми контролюємо дітей. Насправді їм можна дозволяти значно більше, і навіть варто це робити, аби діти швидше вчились тому, що безпечно, а що – ні. І відчували себе спокійно у звичному житті.

5. Дослідник МІТ Деб Рой мав намір з'ясувати, яким чином його маленький син вивчив мову - отож він обладнав свій будинок відеокамерами, з метою "зловити" кожен момент життя його сина (з певними винятками), потім проаналізував 90000 годин домашнього відео.

Все це – аби зрозуміти, яким чином звичайне "гаааа" поступово перетворилося на "вода". Дивовижно, це дослідження насичене даними з прихованим глибоким підтекстом процесу навчання.

6. Роберто Ді Анджело і Франческа Феделі розповідають власну історію життя. До 10 днів життя їхнього маленького сина Маріо, сім’я думала, що він – цілком здоровим. Але з’ясувалось, що у нього перинатальний параліч.

Поки Маріо не міг контролювати ліву частину свого тіла, його батьки боролися з важкими питаннями: Чи буде він "нормальним"? Чи зможе жити повноцінним життям?

Прониклива історія батьків, які зіткнулися зі своїми страхами, і як змінилося їхнє життя після цього.

7. Цікава розповідь для тих, хто любить фото. Колись давно у Нью Йорку Стів Аддіс стояв на розі із своєю однорічною дочкою на руках; його дружина зробила світлину.

Ця світлина створила щорічну традицію: Аддіс і його донька позують для тієї ж світлини на тiєй ж самiй розі кожного року.

Аддіс показує 15 дорогоцінних світлин з цієї серії і пояснює, чому ця маленька традиція так багато важить.

8. Видавці сайту Babble.com Руфус Гріском і Аліса Волкман в живому командному виступі викривають 4 факти, яких батьки ніколи не визнають, і чому їх слід було-б визнавати.

Не можна говорити, що ви не полюбили свою дитину з першої хвилини.

Не можна говорити про те, наскільки одинокими ви є з дитиною

Не можна говорити про викидні

Не можна говорити, що у вас поменшало звичного щастя після народження дитини

9. Виступ Коліна Стоукса на тему мультиків для дітей і того, що вони можуть дати.

Стоукс вважає, що має бути більше фільмів з позитивними ідеями для хлопчиків: треба вміти працювати у команді, а поважати жінку - це чоловічий обов'язок, так само як і перемагати злочинців.

10. Розповідь Брюса Фейлера про "Раду батьків". Коли чоловік з’ясував, що у нього рак, Брюс попросив своїх друзів увійти до такої ради, аби вони могли ділитися своєю життєвою мудрістю з його доньками-близнятами, поки ті ростимуть

Реклама:

Головне сьогодні