10 важливих речей, яких людину може навчити собака

— 11 липня 2014, 17:16

Свій Топ-10 для видання The Huffington Post склала одна з його авторів, власниця песиків-хаскі.

Жити миттю. Собаки пам'ятають багато важливих речей – де закопали смаколика "на чорний день", яка вулиця веде додому, з ким вони вже знайомі – але звертаються до цієї інформації лише тоді, як вона потрібна, саме в ту конкретну мить. Коли пес женеться за м'ячиком, він живе теперішнім. Минуле позаду, його не зміниш. Майбутнє – невідоме. Єдине, на що ми можемо впливати, і чому радіти – ця мить.

Долати страх за допомогою любові. Є багато історій про те, як боязкі та агресивні собаки перетворюються на добрих та слухняних, коли потрапляють у любляче оточення. Собаки долають свій страх завдяки любові, й люди можуть робити так само. Полюбити себе, замінивши любов'ю страхи та самокритику – і життя стане трохи простішим.

Не тримати образи. Людина – певно, єдине створіння на планеті, яке вміє тримати образи. Собака ніколи не сердитиметься через те, що ми вчора ввечері не дали йому чогось смачного. Старі образи, які ми плекаємо, нас гнітять та не дають рухатися вперед. Відпустивши їх, ми даємо собі свободу.

Гратися щодня. Собаки люблять гратися, бігати та стрибати. Вони – живе нагадування нам, що наше тіло теж потребує більше руху. До того ж, собака – це привід зайвий раз вийти на прогулянку, пройтися, пробігтися, або й проїхатися на роликах, учепившись за повідець.

Стрибати від радощів. Певно, всі бачили, як щасливий пес метляє хвостом, підстрибує або гасає колами. Було б добре, аби й ми вміли так радіти. Проте життя минає в настільки швидкому темпі, що ми часто забуваємо порадіти тому, що все добре, бо думки вже зосередилися на чомусь наступному. Наш світ дивовижний, у ньому щодня сходить сонце, розпускаються квіти, змінюють одна одну пори року. Є з чого тішитися, і чому радіти.

Приймати себе таким, який є. Чи можна уявити тер'єра, який шкодує, що не вродився боксером, пуделя, який заздрить хутру коллі, чи мопса, котрий хоче собі ніс грейхаунда? Ми ж марнуємо чимало часу на намагання надати собі вигляду, який відповідав би чужій версії досконалості. Це замість того, щоби любити свої унікальні риси, унікальне життя і, так, унікальні недоліки. Як нудно було б, яки собаки поводилися так само.

Насолоджуватися подорожами. Коли собака їде в машині, він висуває морду в вікно, нюхає вітер, який розвіває його хутро. Собаці байдуже, куди він їде, він просто насолоджується подорожжю. Бачити перед собою мету – це добре, але ми часто забуваємо, що найважливіше – це дорога до неї.

Пити багато води. Собака інстинктивно знає, коли його організм потребує води. Ми ж часто не помічаємо своєї спраги та навіть плутаємо її з голодом. Хороша звичка – випивати склянку води, щойно прикинувшись, а ще – як нам здається, що хочемо їсти.

Бути вірними та надійними. Собаки тримаються своєї зграї, захищають її та граються з нею. Ми теж маємо бути вірні своїй, людській зграї, бути надійним другом, коханцем, братом чи сестрою, партнером, татом чи мамою.

Любити без жодних умов. Собаки люблять нас безумовно. У якому б ми не були настрої, вони махатимуть хвостами, як нас побачать. Навіть якщо їх щойно насварили, вони одразу пробачають і так само лізуть до нас зі слинявими цілунками. Любити когось без жодних умов – складно, проте, якщо бодай зробити спробу, світ стане трохи кращим.

Реклама:

Головне сьогодні