Тест

Пам'ятка для мешканців зони АТО: що робити, якщо в місті тривають бойові дії

Пам'яткою про те, що треба робити звичайним громадянам, коли відбуваються бойові дії, поділився координаційний центр "Эффективные технологии на службе Украине" у Facebook.

1. Якщо стрільба застала на відкритому місці, потрібно відразу ж лягати на землю і постаратися відповзти за найближче укриття (автомобіль, сміттєвий бак, кут будинку). Робити це можна тільки якщо ви не перебуваєте безпосередньо на лінії вогню. Повзти потрібно щільно притиснувшись до землі, використовуючи по черзі ноги для поштовхів корпусу, а руки для його підтягування.

При цьому потрібно весь час оглядатися (але не піднімаючи голови), щоб не виповзти безпосередньо до стріляючих. Коли мети досягнуто, переконайтеся, що поруч немає великих вітрин та інших скляних об'єктів: осколки можуть завдати серйозні травми, аж до смертельних.

2. Бігти, коли почалася стрілянина, не рекомендується, адже це може привернути увагу стрільців, які шукають цілі у своєму полі видимості і особливо не розмірковують, противник перед ними або мирний житель. Лежати потрібно до тих пір, поки стрільба не вщухне, а постріли не лунатимуть ще досить довгий час (мінімум 5 хвилин). Також сигналом до підйому може бути команда силовиків або військових.

3. Де б ви не лежали, на лінії вогню або за укриттям, потрібно зафіксувати своє положення в максимально безпечній позі. Для цього потрібно прикрити руками важливі артерії. Найкраще лягти в позу ембріона, зігнути в ліктях руки, притиснувши їх до корпусу, а долонями прикрити шию. Від прямого попадання це, швидше за все, не врятує, але у випадку осколкового поранення або слабкого рикошету (коли куля на вильоті), захистить сонну артерію і яремну вену.

Крім цього захищені будуть серце, легені, та інші життєво важливі органи.

4. У випадку, якщо ви знаходитесь вдома і під вікнами ведеться стрілянина, найкраще сховатися у ванній кімнаті або коридорі - подалі від вікон, в які можуть залітати випадкові кулі. Ні в якому разі не висувайтеся з вікна і не знімайте те, що відбувається на камеру, снайпер (не важливо чий) може прийняти відблиск об'єктива за снайперський приціл противника і не замислюючись відкрити вогонь на ураження.

5. Коли до вашої квартири увірвалися озброєні люди, не заважайте їхнім діям, а якнайшвидше залиште приміщення і сховайтеся в підвалі будинку, у сусідів або просто в під'їзді. У вашій квартирі може бути обладнана вогнева точка, в цьому випадку шанси отримати кулю або загинути від вибуху зростають у рази.

6. Якщо ваше житло опинилося в зоні затяжних бойових дій, а евакуації чекати не доводиться, можна спробувати покинути її самостійно. Якщо ви зважилися на це, в жодному разі не вдягайте камуфляж та інше військове спорядження - обидві сторони конфлікту можуть прийняти вас за ворога і застрелити не розбираючись, мирний мешканець ви чи ні.

Пересуватися потрібно акуратно, під стінами будинків, при зустрічі з озброєними людьми не тікати і не проявляти агресивності, а виконувати їхні команди. На шляху проходження можуть бути блок-пости. Підходити до них потрібно повільно, тримаючи руки на виду. Не варто намагатися обійти їх "полями" або прослизнути непомітно в темний час доби - вартові можуть стріляти по підозрілих особистостях без попередження.

Одягнутися потрібно в звичайний цивільний одяг, а брати з собою тільки найнеобхідніше: документи, гроші, ліки, невеликий запас продуктів і речей. Потрібно бути морально готовим до того, що з частиною матеріальних цінностей (або навіть з усіма) доведеться розлучитися.

7. У "тривожний чемоданчик" для евакуації потрібно класти тільки найнеобхідніші речі.

Ліки: сильне знеболювальне, жарознижуюче, антибіотики, засоби від харчових отруєнь, йод або спирт, бинт, вата, пластир, засоби від наявних захворювань.

Засоби гігієни: зубна щітка і паста, мило, рушники (краще пресовані одноразові), вологі серветки.

Продукти харчування: все, що можна їсти без приготування, найбільш калорійне і те, що не швидко псується. Це консерви, галети, сухарі, шоколадні батончики або плитки, сухофрукти, очищені горіхи, в'ялене м'ясо та інша подібна продукція на ваш розсуд.

Також потрібно взяти запас води на 1-2 дні, найкраще негазованої мінеральної в ПЕТ-пляшках по 0,5-1 л. Пластиковий одноразовий посуд або алюмінієва миска, кружка, ложка, ніж (бажано не кухонний).

Одяг: кілька комплектів нижньої білизни і шкарпеток, зміна верхнього одягу в залежності від пори року і погоди, дощовик, надійне і зручне взуття на ноги і (якщо дозволяє місце) з собою.

Додаткові засоби: портативний радіоприймач, запасний телефон, батарейки і зовнішній акумулятор (за наявності електроніки), ліхтарик.

Все це потрібно скласти в рюкзак об'ємом близько 30 л. Цей базовий набір для мирного мешканця, який допоможе дістатися до пункту евакуації та комфортно почуватися перші дні у таборі для біженців, або там, де розмістять евакуйованих.

Титульне фото з ​​твіттера СЛАВЯНСК @Sloviansk