Краєзнавчий музей Донецька знищили снарядами

— 21 серпня 2014, 16:04

Як повідомляє "Голос України", знищено близько тисячі експонатів.

За словами директора музею Євгена Денисенко, стіни, дах, підвал зруйновані. Просіли плити перекриття. "Із 29 залів уціліли лише три. Постраждали кабінети співробітників, і мій також. Вилетіли всі 400 вікон. Якщо чесно, досі не усвідомив того, що сталося. Музей відновленню не підлягає. Все життя в один момент перетворилося на ніщо", - сказав він.

Він також каже, що найбільших втрат зазнала археологічна колекція: вона була розташована у сховищі під залою природи. Туди потрапили два снаряди, які пробили підлогу.

"Це найдавніші артефакти, які збиралися роками. Вони опинилися під завалом. Те, що ще можна врятувати, ми рятуємо - перевозимо до філії музею чи зносимо до підвалу. Музей працював до останнього дня, приймали відвідувачів. Хоча 80 відсотків персоналу перебували у відпустці, ми не зачинялися. Гадали, що не можемо в цей час залишити донеччан без музею", - відзначив директор.

Дісталося й сусідній будівлі обласного ліцею для обдарованих дітей "Ерудит": за словами директора Ольги Радіонової, вибуховою хвилею вибито шибки. У закладі, де навчаються школярі з усієї області, не знають, коли зможуть розпочати уроки. Не виключено, що навчальний процес перенесуть до більш мирного міста.

Реклама:

Головне сьогодні