Як працювати з розумом і не марнувати сил: 17 порад

— 14 вересня 2014, 11:12

Таких настанов аж 17 зібрало видання Time.

Складіть список "чого не робити". До нього мають увійти речі, на які вам не варто марнувати свій час – необов’язкові зустрічі, неважливі завдання, порожні телефонні розмови тощо. Повісьте цей список поряд із переліком речей, які треба робити, і дотримуйтесь обох.

Носіть із собою записника і ручку. Так робив Томас Едісон, так робила Вірджинія Вульф, так робив Чарльз Дарвін. Вони одразу записували ідеї, котрі до них приходили.

Створіть власну "презентацію в ліфті" – коротеньку промову, в якій ви розкажете найголовніше про те, хто ви, чим займаєтеся, та як можуть згодитися людям ваші унікальні здібності. Спробуйте вкластися в 30 секунд. А потім у 15. Ця вправа вчить бути чесним, лаконічним та цікавим.

Започаткуйте ритуал початку дня. Якщо ви працюєте вдома, це може бути коротка прогулянка перед початком роботи, чашка чаю або сеанс медитації.

Започаткуйте ритуал закінчення дня. Намагайтеся щодня закінчувати роботу однаково. Наведіть лад на столі. Складіть список справ на завтра.

Змиріться з трьома "-ть". Невизначеність. Непевність. Нестабільність. Проекти провалюються. Гроші закінчуються. У клієнтів бувають вибрики. Тримайтеся. Так воно є.

Навчайтеся. Задавайте запитання. Обідайте з розумними людьми. Читайте. Ще читайте. Слухайте аудіокнижки. Беріть уроки. Ходіть на конференції. Додаткова користь: це робить життя цікавішим. Іще додаткова користь: науковці з'ясували, що люди, постійною частиною життя яких є навчання, живуть довше.

Зазнавати невдач – це добре. Не зазнавати невдач – недобре. Якщо ви не зазнаєте невдач, отже, недосить стараєтеся.

Поважайте свій календар. Упевніться, що вас час витрачається на речі, пріоритетні для вас. Запитуйте себе: "Так я хочу проводити свій час?" Пам’ятайте: ви – це і є ваш календар. Ставтеся до нього чемно.

Будьте параноїком. Хороші часи не назавжди.

Не будьте параноїком. Скрутні часи не назавжди.

Ніколи не кажіть наперед, що встигнете до дедлайну. Просто виконайте роботу раніше і виглядайте героєм. Ще одна порада на цю тему – недообіцяйте, перевиконуйте.

Будьте швидкі. Але не поспішайте. Так говорив легендарний американський баскетболіст і тренер Джон Вуден.

Одразу відповідайте на електронні листи та дзвінки. Навіть якщо кажете "Я з вами зв'яжуся пізніше", таки зв’яжіться з людиною протягом 24 годин. Люди цінують ввічливість. Жорстока реальність: ви не зможете завжди дотримуватися цього правила.

Смійтеся вголос по 10 хвилин на день. Дивіться гумористичні програми, читайте смішні книжки, переглядайте свої підліткові фото.

Влаштовуйте собі "шабат". Оберіть один день на тиждень, коли ви не працюватимете. Поважайте свій "шабат", це піде на користь і душі, і бізнесу.

Перевірте себе у неділю. Якщо ви належите до 99% населення земної кулі, вам знайома така річ як "страх недільного вечора". Усвідомлення того, що завтра понеділок і треба йти на роботу, приходить десь по обіді в неділю, і до вечора сягає піку. Задайте собі питання: "Чи відчуваю я страх недільного вечора?" Якщо ви відчуєте, що, навпаки, дивитеся у завтра з радістю – певно, ви все робите правильно.

Реклама:

Головне сьогодні