На фабриці, де виготовляють iPhone, 13 працівників захворіли на лейкемію

— 16 вересня 2014, 12:58

Деяким із хворих немає 20 років, решті – трохи за 20. Родичі та організація, що опікується умовами праці, підозрюють, що недугу спричинили хімікати.

Про це пише The Daily Mail.

Компанія Apple заявила, що "дуже серйозно" ставиться до такого звинувачення та проведе розслідування на фабриці, розташованій у провінції Шеньжень. На ній працює близько 230 тисяч мігрантів з усіх куточків Китаю. Вони збирають по 2 мільйони айфонів на тиждень.

Фабрика виконує замовлення й інших електронних гігантів, проте основна частина її продукції з 2007-го року – це iPhone.

Під підозрою перебувають речовини бензол та н-гексан, що їх використовують для очищення механізмів. Якраз нещодавно компанія Apple оголосила, що відтепер їхнє використання буде заборонене, хоча й немає доказів їхньої небезпечності.

Як стверджують родичі хворих на лейкемію, вони регулярно працювали з хімікатами, маючи з засобів захисту лише рукавички та маску. Їх або взагалі не попереджали, або майже не попереджали про небезпеку, а також не казали, з якими саме речовинами вони мають справу.

Як повідомляють рідні двох працівників, їх звільнили з фабрики протягом 3 місяців після встановлення діагнозу, відмовившись покрити витрати на лікування.

Один із хворих на лейкемію, що не має грошей на трансплантацію кісткового мозку – 26-річний Ї Лонг. За словами батька юнака, він прийшов працювати на фабрику Foxconn у 22 й отримував близько 260 доларів на місяць. Першими симптомами стала кровотеча з носа та ясен, що почалася просто на робочому місці.

Його колега Фень Хонгган пропрацював на фабриці лише 4 місяці й так само був госпіталізований із сильною носовою кровотечею. В парубка діагностували лейкемію, і восени 2013-го він помер у 20-річному віці.

"Я говорив із іншими пацієнтами та їхніми родичами в лікарні і з'ясував, що багато пацієнтів працювали на фабриці Foxconn – дюжина або більше", - поділився батько Хонггана.

Речник Foxconn зазначив, що випадків лейкемії серед понад мільйона їхніх працівників у кампусах по всьому Китаю є рідкісними порівняно з показниками захворюваності по всій країні.

"Ми можемо підтвердити, що працівники, в яких діагностували лейкемію, обіймали різні посади та виконували різні функції в нашій компанії, працювали на різних лініях продукції для різних замовників…", - наголосив він, а ще додав, що компанія "вже багато років" не використовує бензол та н-гексан.

Реклама:

Головне сьогодні