Показати дітям світ. Невелика історія однієї ініціативи

Троє українців в рекордно короткий строк створили проект підтримки дітей біженців – маленькі поїхали у Німеччину на відпочинок.

"Хоча я в таборі вперше і порівняти немає з чим, та на мій погляд це ідеальний табір! До нас ставились з повагою та розмовляли як з дорослими", каже 11-річний Іван Апціаурі, син військового з Вишгорода.

Він разом з 24-ма дівчатками і хлопчиками віком від восьми до п’ятнадцяти років поїхав на два тижні у табір Frauensee, що під Берліном.

Така ідея спала на думку Віталію Дубасу та його дружині Лілії, українцям, котрі живуть у Німеччині.

Львів’янин працює оператором-фрілансером для Німецького державного телебачення.

"Ми почули, що люди привозять дітей із зони АТО на тиждень, два-три і ми подумали, що ми б теж хотіли взяти дитину на певний час до нас в сім’ю. А потім подумали, що не одну, а двадцять, тридцять дітей одразу", каже Віталій, котрий ніколи раніше не робив таких.

Тим не менше буквально за п’ять тижнів задум, підтриманий на офіційному рівні Центральною спілкою українців в Німеччині, був втілений в життя.

"В основному це діти-біженці із зони АТО. Також в нас було двоє дітей з Криму і один – син військового", каже Галина Дзюба, однокласниця Віталія, котра допомагала курувати проект з України та власне відправилась у подорож разом з дітьми, щоб допомагати їм на місці.

До речі, мало того, що візи були зроблені ну просто дуже швидко – посольство всіляко сприяло ініціативі, були вироблені також проїзні документи, адже у більшості дітей їх не було.

У таборі маленькі українці не тільки гралися. У них були уроки німецької. Вони також їздили у парк Babelsberg, де виставлені декорації до фільмів. Ще були під куполом Рейхстагу. Це місце і на досвідчених мандрівників справляє неабияке враження, що вже казати про хлопчиків та дівчат, котрі мало де подорожували у своєму житті.

Недарма в описі проекту на їхній сторінці в facebook записано: "ми хочемо, щоб діти, котрі постраждали від війни, почали вірити у свої мрії".

І справді, серед відгуків дітей, котрі повернулися якраз першого вересня, щоб встигнути піти до школи, є, наприклад, такі: "Ми побачили до чого має прагнути наша країна!". Це слова 12-річної Діани Стилік із Слов’янска.

Організатори кажуть, що німецька сторона радо приймала групу.

"Німецький Червоний Хрест надавав нам транспорт. Звичайні німці просто приносили купу подарунків – все, що могли, починаючи від одягу і закінчуючи сумками для школи і шкільним приладдям, футбольними м’ячами. Хто не міг подарувати щось, давали максимальні знижки", захоплено розповідає Галина, для котрої цей досвід став справжнім викликом. Тим не менше приніс величезне задоволення. Під час всього проекту вона вела подорожні замітки проекту, нотуючи усе в спільноту проекту у соцмережі.

По приїзді 15-річна Естер повернулася в рідний Краматорск та пішла допомагати у Центрі біженців.

"Вона приїхала, сповнена враженнями та оптимістично настроєна", каже її мама Надія.

"Естер вчиться в краматорській школі та розповідає однокласникам, як насправді чудово в Європі і яких прекрасних людей вона зустріла за цей час", додає вона.

На майбутнє організатори планують продовжувати схожі проекти. За їхніми новина слідкуйте у facebook спільноті Kiez Frauensee GROUP - Kiev 2014. Контактний номер організаторів: 093 325 0091.

Реклама:

Головне сьогодні