Ректор Луганського університету каже, що виші угруповання "ЛНР" видаватимуть "папірці", а не дипломи

— 2 жовтня 2014, 13:51

Його університет насправді переїхав до міста Старобільська, включно з абсолютною більшістю викладачів та науковців. А прибічники "ЛНР" лише захопили приміщення вишу в Луганську, призначивши незаконно власних керівників, повідомляє Радіо Свобода.

Викладати там буде майже нікому. Крім того, випускники не зможуть отримати дипломи ні українського, ні російського зразка, пояснюють у Луганському національному університеті.

Між тим, багато луганських студентів та їхніх батьків або не знають, як їм чинити, або готові повірити запевненням "ЛНР". За словами ректора ЛНУ ім. Шевченка Віталія Курило, який очолює цей університет від 2007 року, відбувається інформаційна війна, вона охопила, зокрема, й освітній простір.

"У Луганську залишилося кілька викладачів, небагато. Це викладачі, як правило, без наукового ступеня. Вони там самі собі призначили ректора й президента. Причому зауважу, що, за нашими даними, президент не має навіть вищої освіти", – розповідає ректор.

При цьому люди, які захопили приміщення університету й закликають студентів приїжджати туди на навчання, нібито обіцяють у перспективі видачу дипломів російського зразка.

Віталій Курило пояснює, що не лише за українським, але й за російським законодавством студенти луганських університетів не зможуть отримати російський диплом про вищу освіту. Юридично Луганськ – це територія України. Щоб отримати диплом російського зразка, студент має офіційно перевестися з луганського вишу до певного російського й скласти там академічну різницю. Інших законних шляхів просто не існує, наголошує він.

"Це йде "дуріловка" дітей, аби вони залишилися там, у Луганську. Потім ми їх тут відрахуємо в зв’язку з тим, що вони не з’являютсья на заняттях, не підтримують контакти з нами. Діти залишаться у розбитого корита. Вони там, може, отримають папірець за підписом "ЛНР". Це все", – пояснює ректор.

При цьому, як розповідає Віталій Курило, викладачі вишу вже три місяці не отримували зарплати від держави. Це перша проблема. З усім іншим у цьому навчальному закладі справляться, переконане його керівництво. Так, частину студентів перевели на дистанційну форму навчання. Інститут фізичного виховання й спорту розмістили в місті Кремінна. Там знайшлися і приміщення для навчання, і гуртожитки.

"З усім іншим ми впораємося. Головне, що у нас є викладачі, які виїхали з Луганська. У нас виїхали всі доктори наук, за винятком двох-трьох пенсіонерів. У нас виїхали відсотків 75 кандидатів наук, тобто кадрове ядро університету виїхало", – наголосив керівник ЛНУ.

Луганські активісти й волонтери розповідають, що з міста виїхало також чимало працівників Луганського державного медичного університету, особливо тих, що викладають на старших курсах і відповідають за різні напрямки спеціалізації.

Крім того, координатор гуманітарного напрямку громадської ініціативи "Восток SOS" Світлана Тарабанова відзначає, що неоднозначною є ситуація в Луганській державній академії культури і мистецтв.

Студентів цього вишу вже приймають до себе на навчання інші профільні університети країни, зокрема Національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого. Щоправда, туди їх зараховують як вільних слухачів.

Координатор "Восток SOS" радить студентам луганських вишів звертатися за правової допомогою т на гарчу лінію їхньої ініціативи – 050 823 77 02, де їм зможуть пояснити юридичні деталі процедури переведення з луганського в інший університет.

Крім того, як наголошують волонтери й викладачі, луганські виші, керівництво яких сьогодні співпрацює активно з "ЛНР" і закликає студентів повертатися до Луганська на навчання, просто фізично не зможуть отримувати фінансування від української держави. Відповідно, не зрозуміло, за які кошти вони існуватимуть.

Реклама:

Головне сьогодні