Шведське місто "пересунуть" на 3 кілометри вбік

— 23 жовтня 2014, 14:21

Закрити ж шахту, де видобувають залізо, не можна. Вона ж бо й годує Кіруну, розташовану за Полярним колом.

Про це повідомляє The Guardian.

Кіруну в 1900-му році заснувала державна видобувна компанія Luossavaara-Kiirunavaara. Нині тут видобувають 90% усього заліза в Європі. Його було б досить, щоби зводити по шість Ейфелевих веж щодня.

"Це символічно: місто розташоване тут через шахту. Інакше б ніякий чорт не звів би тут міста", - зізнався заступник мера Ніклас Сірен.

"Або треба перестати розробляти шахту, а це призведе до масового безробіття, або місто мусить переїхати – або йому загрожуватиме руйнування", - зазначив представник архітектурної компанії, котра займатиметься переїздом Кіруни.

За словами соціального антрополога Вікторії Воллдін, останнє десятиріччя мешканці міста прожили "мов у чистилищі". Вони були змушені "поставити свої життя в режим очікування", не маючи змоги приймати важливі рішення на кшталт купівлі будинку, ремонту, народження дитини чи початку бізнеса.

За словами архітекторів, переїзд Кіруни виглядатиме як "рух гігантської багатоніжки". Слідом за головною вулицею на нове, безпечне місто "переповзуть" інші. Процес планують завершити до 2033-го року.

Видобувна компанія зведе нову школу, бібліотеку, пожежну станцію, басейн тощо. Ключові споруди розбиратимуть, а потім збиратимуть. Зокрема до переїзду готується церква, зведена в 1912-му році, котра вважається однією з найкрасивіших будівель Швеції. На жаль, урятувати вдасться не все.

"Я говорила з пані, яка щодня проходить повз лаву, на якій уперше поцілувалася. Йдеться про такі речі – лікарню, де народився твій первісток – це важливо для відчуття ідентичності людини, але все це зникне", - поділилася Волдін.

Реклама:

Головне сьогодні