У Дніпропетровську вишивають карту України, яка йде на рекорд. Відео

— 20 листопада 2014, 17:22

Зранку в місцевому Будинку мистецтв зібрались майстри народної творчості, щоб вишита прапор Дніпропетровської області на заздалегідь розміченому полотні, пише Радіо Свобода.

За задумом авторів акції – вишивальниць із Вінниці, люди в усіх регіонах мають об’єднатись у спільній справі – вишивані карти України: кожен регіон має вишити свою частину. Акція не стільки мистецька, скільки суспільно важлива, організатори кажуть, що таким чином мають намір продемонструвати єдність і неподільність України.

Ескіз мапи створили з використанням прапорів усіх областей держави і Меджлісу кримськотатарського народу. Його нанесено на спеціальне полотно розміром 2 метри на 1,7 метри. Техніки вишивки – хрестик і штапівка.

До Дніпропетровська частково вишите полотно передали із зони АТО українські військові, перед цим над ним працювали майстрині в Слов’янську і Краматорську на Донеччині.

До роботи над вишивкою у Дніпропетровську долучились не тільки майстрині, й всі охочі. Почали вишивку з чобіт символічного козака, щоб "Україна міцно стояла на ногах". Кожного, хто поклав хоч кілька стібків на полотно, зафіксували в спеціальній книзі. Наразі в цій книзі записані понад 3 тисячі учасників, а після завершення акції має бути понад 5 тисяч, відтак робота претендуватиме національний рекорд.

Національний реєстр рекордів України офіційно погодився на фіксацію рекорду в номінації "Мистецтво" – "Карта України, вишита вручну найбільшою кількістю вишивальників". Готову мапу планують передати до Верховної Ради України.

Над вишивкою карти вже працювали у 19 містах України, зокрема, у Вінниці, Житомирі, Рівному, Луцьку, Тернополі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську.

Реклама:

Головне сьогодні