В Амстердамі розпочався судовий процес із повернення Скіфського золота до України

— 23 січня 2015, 11:29

"Зустріч у суді 21 січня мала процедурний характер. Амстердамський суд повинен вирішити питання про вступ держави Україна як сторони у справі", - йдеться в повідомленні Міністерства культури України, яке цитує Інтерфакс.

Офіційна позиція України - "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово знаходиться не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

У відомстві зазначають, що справі повернення в Україну скіфського золота Міністерство культури приділяє особливу увагу. "Створена міжвідомча робоча група, до складу якої входять представники Міністерства культури, Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ", - наголошується в повідомленні.

Як відомо, виставка "Крим - золотий острів у Чорному морі" була відкрита в музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого. Вона сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, чотири - у Криму. Оскільки Нідерланди не визнали приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію після закриття виставки в серпні.

10 вересня 2014 в Мінкульті РФ поінформували, що експонати скіфського золота з київських музеїв повернуті до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

Реклама:

Головне сьогодні