Тест

Експерти назвали сім "найрозумніших" міст планети

Розумне місто – це таке, де застосовуються передові технології та поважаються "зелені" стандарти, де є розвиненою транспортна система та зручною – інфраструктура.

Організація Intelligent Community Forum (ICF) щороку обирає сім таких міст. Переможця з-поміж них буде названо влітку, пише The Independent.

Арлінгтон, що в американському штаті Вірджинія, потрапляє до Топ-7 уже втрете. Перевага округу - розташування неподалік від Вашингтона. За розвитком Арлінгтона спостерігають консультативні групи із його мешканців та спеціальні комісії. Вони впливають на всі рішення, від використання землі до застосування технологій. Таким чином відбувається співпраця уряду, бізнесу та некомерційного сектора.

Третій рік поспіль до списку потрапляє Колумбус. У столиці штату Огайо сконцентровано найбільше компаній зі списку Fortune 1000 в Америці. У 2013-му році Колумбус увійшов до Топ-10 найкращих міст для початку кар’єри після закінчення вишу.

Австралійське місто Іпсвіч у 2011-му ухвалило 20-річний план свого економічного розвитку. Схоже, він діє, бо Іпсвіч цього року вперше потрапив до Топ-7 найрозумніших.

Коли в 1980-х почала скорочуватися кількість робочих місць у сільськогосподарській галузі, місто Мітчелл, що в американському штаті Південна Дакота, створило план розвитку, згідно з яким вектор змістився на освіту, медицину, інфраструктури и відпочинок. Система охорони здоров'я міста стала найбільшим роботодавцем, а розвиток у галузі телемунікацій вивів Мітчелл на рівень регіонального центру інженерних та консалтингових послуг.

Новий Тайбей уже два роки поспіль входить до переліку найрозумніших міст, хоча його було утворено з передмість та сіл навколо столиці Тайваню, Тайбея лише в 2010-му. Завдяки потужним інвестиціям тут проклали високошвидкісні дороги та колії, щоби об'єднати місто, що має форму бублика, а спільні освітньо-індустріальні проекти дають робочі місця талановитим спеціалістам.

Ріо-де-Жанейро відоме своєю красою та карнавальним духом, а ще фавелами з високим рівнем злочинності. Але амбітність, везіння та керівництво, відкрите для іновацій, дали місту поштовх уперед. Прийнявши в 2014-му році Чемпіонат світу з футболу, в 2016-му Ріо готується зустріти Літні Олімпійські ігри. Планується покращення транспортної системи та вирішення давніх проблем з інфраструктурою.

Суррей, що в канадській Британській Колумбії – ще один новачок у Топ-7. Суррей наразі здійснює перехід від статусу передмістя в тіні Ванкувера до екологічного міста.

Фото з Flickr (by Tony Ibarra, butterflyjey, SooZeeSea, Matt Kazmierski, Sharleen Chao, Eder Sales, Randall)