Google присвятив свій дудл "Тореодорам з Васюківки" Нестайка. Фото

— 30 січня 2015, 11:55

Дудл відображає один з найяскравіших моментів оповідання, коли герої книжки Ява і Павлуша вирішили стати тореадорами і приборкати корову на ім'я Контрибуція.

Всеволод Нестайко народився 30 січня 1930 року в Бердичеві, Житомирської області. Майже п'ятдесятилітній шлях у дитячій літературі Всеволод Нестайко засвідчив виданням близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п'єс. І всі свої твори він намагався писати якомога веселіше.

Але чи не з найбільшою насолодою, як Всеволод Зіновійович зізнавався сам, він писав про пригоди Яви і Павлуші. Все почалося з двох оповідань - "Пригода в кукурудзі" і "Тореадори з Васюківки", які були надруковані 1963 року. Головні герої виявилися такими меткими й непосидючими, і так сподобались читачам, що за рік з'явилася повість "Пригоди Робінзона Кукурузо".

В 1966 році вийшла друга повість про двох бешкетників - "Незнайомець з тринадцятої квартири". І, нарешті, — повість "Таємниця трьох невідомих", що й склали разом роман-трилогію "Тореадори з Васюківки".

"Тореадори з Васюківки" розійшлися по світу сотнями тисяч примірників, роман було перекладено близько 20 мовами. У 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію "Тореадори з Васюківки" внесено до Особливого почесного списку Г. Х. Андерсена, як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

У 2004 році Всеволод Нестайко вирішив повернутися до "Тореадорів" і, не відмовляючись від попереднього тексту книжки, разом із поетом та редактором Іваном Малковичем опрацював та опублікував нову авторську редакцію книги "Тореадори з Васюківки", позбавивши книжку деяких неминучих ідеологічних нашарувань минулого часу, а також деталей, незрозумілих сучасному читачеві. Автор додав до сюжету нові епізоди, зробивши улюблену книжку багатьох українців більш захоплюючою.

Реклама:

Головне сьогодні