Психологи з'ясували, хто більше самозакоханий: чоловіки чи жінки

— 6 березня 2015, 18:37

Психологічне дослідження охопило 475 тисяч людей і тривало 31 рік, тож результатам складно не повірити.

Про це пишуть Metro та Science Daily.

"Нарцисизм пов'язаний із різними міжперсональними дисфункціями, зокрема нездатністю підтримувати здорові довготривалі стосунки, неетичною поведінкою та агресією. Водночас нарцисизм підсилює самоповагу, емоційну стабільність та тенденцію займати лідерську позицію", - зазначає керівник дослідження Емілі Гріджалва з Університету Баффало.

Науковці працювали з жінками та чоловіками з різних поколінь. Їм пропонувалася серія тверджень, з якими вони мали погодитися або ні. Це були фрази на кшталт "Якби я керував світом, він був би значно кращим", "Я знаю, що я хороший, бо всі мені це кажуть" тощо.

Як підсумовують психологи, чоловіки владніші та самовпевненіші за жінок, а ще більш схильні експлуатувати людей.

"Порівняно з жінками чоловіки проявляють більшу самовпевненість та бажання влади", - каже Гріджалва.

"Проте немає відмінності в аспекті самомилування, що означає, що обидві статі однаково схильні проявляти марнославство або зацикленість на собі", - говорить вона.

Порівнявши результати більш ранніх опитувань, проведених серед студентів коледжів, із більш пізніми, психологи не помітили, щоби за кілька десятиріч представники котроїсь зі статей стали більш нарцисичні.

Проте науковці припускають, імовірно, саме суспільство та нав’язані ним гендерні ролі змалку "витискають" схильність до нарцисизму з жінок, тоді як чоловікам вона пробачається.

"Зокрема жінки часто зазнають жорсткої критики за агресивність чи авторитарність, це тисне на жінок, більше, ніж на чоловіків, щоби пригасити прояви нарцисичної поведінки", - зазначають психологи.

Реклама:

Головне сьогодні