Тест

У будівлю Адміністрації президента тепер водитимуть екскурсії

Відтепер щосуботи в АП, Будинку Городецького (більш відомого як Будинок з химерами) та Будинку невтішної вдови проводитимуть екскурсії для українців та іноземців.

Записатись у дві групи на 2-годинні безкоштовні екскурсії Банковою (лише за вхід до так званого Будинку з химерами потрібно заплатити 75 грн), можна буде на сайті АП та спільноти "Захоплюючого Києва" (більш відомої як "Интересный Киев"), яка взялась допомагати з організацією екскурсій.

Уже наступної суботи перші групи підуть на Банкову дізнавитись історію вулиці, самої будівлі АП та двох знаменитих будинків поблизу, які нині є резиденцією президента.

"Вживаються заходи безпеки - будуть перевірятись паспортні дані людей, які прагнуть потрапити в будинок, коридорами якого ходить президент України. Тому списки претендентів на екскурсію подаватимуть за 3-4 дні до самої ексурсії", - коментує засновник "Захоплюючого Києва" Арсеній Фінберг.

Для нього цей проект - теж волонтерський, як і участь у "Волонтерській сотні" з допомогою переселенцям.

Після реєстрації і формування груп з 10 осіб кожна, відвідувачі зможуть подивитись більшість кімнат Будинку невтішної вдови, який дуже довгий час виконував функцію готелю для гостей президента України. Для екскурсантів відкривається вперше.

Екскурсія в Будинку з химерами буде проходити за затвердженим екскурсійним маршрутом (квартирирою Владислава Городецького), в АП можна буде подивитись коридори з роботами художників на другому поверсі (новостворену художню галерею), центральний вхід до адміністрації, гардероб та віддалено - кабінет глави АП, хоча до нього прохід заборонено.

"Я в Адміністрацію президента потрапила вдруге, перший раз - буквально пару днів тому", - зізнається гід "Захоплюючого Києва" Олена Сандицька поки група журналістів йде коридорами АП.

Ініціатором відкритості Адміністрації президента за західним зразком став "Український кризовий медіа-центр".

"Ще 200 років тому Томас Джеферсон вперше відкрив двері Білого Дому для звчиайних америакців. Ми не створюємо нічого нового, ми у тренді всесвітніх демократій", - каже один зі співзасновників УКМЦ Геннадій Курочка.

Втім, подивитись кабінет президента відвідувачі ще не зможуть.

Інтер'єр Будинку невтішної вдови

У цій кімнаті, каже екскурсовод, екс-президент Леонід Кучма записував своє новорічне привітання. Тоді він сидів з внуком біля каміну

До речі, металева рештіка каміну зебергалсь - їй більше ста років. А от меблі, підлога та все інше - не старовинні

Раніше у цьому будинку часто зупинялись політики, гості президента. Нині це трапляється значно рідше. Востаннє тут гостював президент Сербії
Так звана музична кімната
Одна з двох закритих терас для відпочинку у Будинку невтішної вдови
Автентична ліпнина на стелі Будинку невтішної вдови. Саме на стелю радять дивитсиь гіди у цьому будинку
Куток для відпочинку
Список картин, які можна побачити на стінах в Будинку невтішної вдови