Мобілізованим бійцям надаватимуть безкоштовну стоматологічну допомогу на полігонах

— 23 квітня 2015, 13:31

Лікарі-волонтери здійснюватимуть профілактично-лікувальні заходи, щоб запобігти ускладненням вже у зоні бойових дій, пише Радіо Свобода.

Якщо у 98% мобілізованих чоловіків на одному з полігонів, а така ситуація скрізь, неліковані зуби, то у будь-який момент, потрапивши на фронт, у стресову ситуацію, може виникнути біль, наголошує фахівець, президент Асоціації стоматологів України Мирон Угрин.

"Це просто показує недолугість охорони здоров’я, що ця система не здатна зробити добру профілактику будь-яких захворювань, у тому числі і стоматологічних. Тому Асоціація підключилась своїм проектом, щоб допомогти санації до призову, на кожному полігоні підсилимо стоматологічну службу Міноборони, щоб людям, які призвані, готуються до бойових дій, надати мінімальну допомогу, щоб не виникали ускладнення на фронті", – каже Мирон Угрин.

Справді у перші місяці від початку бойових дій на Донбасі, від зубного болю страждав не один солдат. Загострювались захворювання через умови перебування, стрес, вживання сухих пайків, в яких були відсутні вітаміни, і погану воду. У багатьох бійців на початках випадали зуби, допоки волонтери не взялись за доставку якісних продуктів і води на фронт.

На Яворівському полігоні – у центральному містечку – запрацював стоматологічний кабінет. Змонтовано два обладнання німецького виробництва, які хоч і були у використанні, але якісні, з новими деталями. Тут, на місці, солдатам, при потребі, роблять рентген, бо є апарат. Світильники, інструменти, лікувальні матеріали стоматологи купували самі, грошима допомагали їхні пацієнти, розповів стоматолог-волонтер Іван Цимбала.

Для облаштування кабінету ще потрібні меблі, буде постійна необхідність у матеріалах. Лікарі і їхні помічники працюватимуть по два-три дні і їх змінюватимуть колеги.

Війна і стресові для суспільства ситуації виявляють, зазвичай, проблеми зі здоров’ям людей. Велика кількість чоловіків були мобілізовані і пішли воювати добровольцями з численними захворюваннями, ніхто ретельно не перевіряв стану їхнього здоров’я, а про зуби солдати взагалі не замислювались.

Стоматологи у рамках проекту "Санація" надаватимуть мінімальну допомогу військовослужбовцям не лише на полігоні, але й у зоні проведення бойових дій, також займатимуться реабілітацією поранених бійців. Адже найбільша кількість поранень кінцівок і обличчя. Багатьом потрібне протезування зубів і воно має проводитись не за системою 30-х років, на кшталт, вставної щелепи, кажуть лікарі-волонтери, а на високому технологічному рівні, бо в молодої людини попереду все життя.

Реклама:

Головне сьогодні