Двоє студентів відкрили в Університеті Шевченка "ШеваПил", аби боротись з корупцією у вузі

— 26 травня 2015, 11:30

Засновники проекту Володимир Коваль та Іван Кучерявий розповіли Platfor.ma, що за два-три місяці виявили дві гучні корупційні схеми власного вузу.

"Ми почали з того, що заради цікавості зайшли на сайт конкурсних закупівель і побачили, що він порожній. При тому, що за законом вони мають забезпечувати відкритий доступ до усієї необхідної інформації", - розповідає Володимир.

Хлопці написали першому проректору офіційне звернення. Тоді їх взяли до тендерного комітету університету.

"Іронія у тому, що цей тендерний комітет нічого по суті не вирішує. Наприклад, потрібно закупити овочі. Розглядають варіанти від різних фірм, вибирають найбільш вигідний, перевіряють, наскільки правильно оформлено усі документи. Але це робиться не на самому засіданні", - каже Іван.

Володимир додає, що усі домовленості вирішуються за лаштунками, "а наша роль – підняти руку і поставити підпис під протоколом".

Потім студенти почали копати ще глибше і дізнались про існування фірми "Стелла-2", яка вже шість років виграє тендери щодо постачання продуктів до університетської їдальні.

"Це як мінімум дивно. Як можливо вигравати тендер впродовж шести років в умовах нестабільного ринку? Крім цього, там очевидно завищені ціни. Покопавши ще, ми дізнались, що "Стелла-2" працює лише з університетом, а за реєстровими документами їх офіс знаходиться у центрі харчування Шевченка", - пояснюють студенти.

"Смішно, що у нас же фактично нічого не було на них. Ми просто написали пост, написали ректору і потрапили у саму суть. Почався справжній кіпіш. Ми приходимо до першого проректора, і він по секрету нам каже, що і йому ця фірма не подобалась, що і він їх підозрював", - каже Володимир.

Наступна справа, за яку взялись Коваль та Кучерявий – поселення у гуртожиток економічного факультету.

"Декілька десятків людей написало нам про десятий гуртожиток, де за поселення у двокімнатці просять $200-400. Судячи з того, що нам писали, студентський парламент бере участь у цій схемі. І люди ж писали нам не просто число, а й те, кому і куди заносили гроші", - розповідають хлопці і додаються, що там замішана справжня сімейна корупційна схема.

Частіше за все Володимиру Ковалю та Івану Кучерявому писали особисті повідомлення про економічний факультет. Спершу їм повідомили про вибори у студентський парламент.

"Тамошній один єдиний кандидат на "виборах" проходив співбесіду з деканатом. Чудова схема, правда? Ми спитали про це на зустрічі з ректором", - розповідає Володимир.

"На цій зустрічі були і заступник декана, і цей хлопець. Одразу після питання цей хлопець вибіг і потім налив води про те, що усе відбулось згідно з процедурою. На питання, скільки було кандидатів, він відморозився", - пояснює Іван.

Хлопці також пояснюють, що вчаться на ходу.

"Якщо раніше нам було достатньо написати пост, то тепер ми думаємо наперед. Так, ми хочемо писати у прокуратуру, Квіту. Ці нюанси стають зрозумілими лише тепер. Зважайте, що ми не експерти в антикорупційній боротьбі", - додають активісти.

На запитання про мотиви створення "ШевиПил", кажуть, що спершу ніяких пафосних цілей перед собою не ставили.

"Ми хотіли розхитати "Шеву" і подивитись зсередини, що з того вийде. Просто довести і собі, а і студентам навколо, що вони мають змогу впливати на своє життя", - відповідає Володимир Коваль.

Його колега додає, що "більшість студентів, особливо у Шевченка, якісь аморфні, бояться приймати рішення і свідомо відсторонюються від "небезпечної" діяльності".

Реклама:

Головне сьогодні