Робота на благо міста: Як активісти наводять лад у парку "Наталка". Фото

— 4 травня 2015, 12:01

Цю зелену зону вони мріють перетворити на "столичний Central Park" з великою кількістю зелені, комфортними майданчиками та новітніми технологіями.

Про це "Українській правді. Київ" розповіла місцева активістка, голова ГО "Парк Наталка" Наталя Манюк.

"Парк "Наталка" - один з найпроблемніших у Києві. Кілька разів його вже збирались реконструювати, розробляли проекти, навіть гроші виділяли. Але з початком робіт ці гроші кудись дівалися, а парк досі стоїть занедбаний", - відзначила Манюк.

Урочище "Наталка" відоме сталінським кесоном.
Фото hmarochos.kiev.ua

За словами місцевого активіста Гліба Антоненка, останній проект реконструкції, який розробили 2 чи 3 роки тому, передбачає будівництво у парку великого фонтана і кількох монументальних споруд.

Вартість реконструкції за цінами кількарічної давнини оцінювали у 45 мільйонів гривень.

Восени 2014 року районна влада презентувала проект реконструкції парку вартістю 45 мільйонів гривень з фонтаном та капітальними спорудами. Але громада проти. Фото obolon.rajon.kiev.ua

"Влада не полишає наміру втілити цей проект в життя. Сьогодні його вартість може сягати і 70 мільйонів. Але громада проти цієї "радянщини". Навіщо будувати дороговартісний фонтан, який щороку потребуватиме великих коштів на обслуговування? Чи кому потрібні "будинки морозива" і будинок садівника на 255 кв.м?", - обурився Антоненко.

Він наголосив, що громада хоче, щоб парк розбудовувався цивілізовано і за сучасними принципами, як це робиться у всьому світі.

Парк хочуть зберегти "зеленим і природнім"

"Ми мріємо перетворити парк на сучасне місце відпочинку, на такий собі Central Park, як у Нью-Йорку, тому взялися за його облаштування. Не заливати бетоні алеї, не будувати великі споруди, а створити екологічне місце відпочинку, комфортне для усіх громадян", - розповіла Манюк.

Активісти взялися наводити у парку лад самостійно

За її словами, сьогодні розвитком цієї зеленої зони займається волонтерська громадська ініціатива – загалом до неї входить близько 250 учасників, але активну участь бере 2-3 десятки активістів, які щоденно присвячують парку 2-3 години праці.

Допомагають волонтерам меценати, місцеві мешканці та бізнесмени. Транспорт виділяє районний "зеленбуд".

Наталка Манюк проводить вихідні з віником у руках
Почали з прибирання сміття

"Активісти уже очистили набережну від сміття, висадили 100 кущів троянд та розфарбували сходи,встановили смітники, невеличкі стенди з пакетами для прибирання за собаками, схил набережної почистили від трави. Це лише початок роботи, попереду чимало планів", - додала Манюк.

Вона пояснила, що мешканці хочуть, щоб влада таки дослухалася до думки громади.

Посадили троянди

"Не треба заливати бетон, хай тут буде трава, зелень, троянди і дерева. Ми мріємо розвивати парк у стилі екологічного футуризму. Тут має бути багато зелені, квітів, також на території знаходиться відомий сталінський кесон – історична пам’ятка, яку треба облагородити. Плануємо обладнати місця для підключення ноутбуків і планшетів, встановити сонячні батареї, wi-fi та інші новітні технології, але щоб вони не заважили природі та екології", - поділилася планами активістка.

Найближчим часом громада має намір допрацювати картину на сходах – її домалюють фарбою, що світиться вночі.

Розписали сходи

Також активісти планують викласти на схилі набережної мозаїчну карту України.

"Десь у червні на цьому схилі, який почистили від трави, мріємо викласти мозаїкою велику карту України. Кожну область хочемо викласти іншим кольором. Тому просимо усіх киян приносити залишки плитки з дому. Ці кахлі ми розіб’ємо на шматки і викладемо карту нашої Батьківщини", - підсумувала Манюк.

Встановили стенди з мішечками для прибирання за собаками

Серед інших ініціатив, які планують втілити упродовж літа: обмеження заїзду автотранспорту, ремонт освітлення та мощення, охорона, патрулювання території, висадження клумб, встановлення вбиралень, пандусів для маломобільних груп населення, дитячих візків тощо та вказівників, облаштування майданчики для барбекю тощо.

А також урни

Фото з Facebook-спільноти "Парк "Наталка"

Українська правда. Київ

Реклама:

Головне сьогодні