Як це у Польщі. Міський патруль поспішає на допомогу

Не встигли захисники порядку з Патрульної поліції пройти просвяту, як стали справжніми зірками.

Тільки й мови, що про кількість підписників в інстаграмі, безкоштовну каву і "професійні" цукерки.

Доки українці переглядають свіженький блокбастер Богдана Кутєпова "Піду в поліцію", а нова Патрульна служба охороняє порядок в Києві, польська муніципальна поліція переживає "свій документальний фільм" - моніторить ситуацію на вулицях 24 години на добу.

Про те, як працює міська поліція у Польщі – читайте нижче.

Порядку не буває забагато

Муніципальна поліція в Польщі з’явилась в 90-х роках. Саме тоді в країні почались адміністративна та економічна реформи, було проведено децентралізацію і місцеві громади (гміни) отримали власний бюджет й широкі повноваження.

Такі великі свободи потребували більшого захисту населення на місцях. Тому при гмінах почали створювати спеціальні підрозділи міської варти. Відповідно фінансування цих структур здійснюється з бюджету громади.

Основні обов’язки таких поліцейських – це захист громадського спокою, охорона муніципальних будівель і об'єктів, контроль руху та порядку на дорогах, допомога в усуненні технічних збоїв, наслідків стихійних лих та інших місцевих загроз.

На відміну від загальнодержавної поліції, муніципальна не опікується кримінальними справами, проте сприяє у зборі доказів та захисті місця злочину від сторонніх осіб.

Муніципальники постійно доповідають про стан місцевої громади та типи загроз, роблять профілактику для запобігання злочинів і кримінальних явищ, співпрацюють з державними та місцевими органами, громадськими організаціями.

Але навіть найзавзятіші захисники потребують певного спорядження, тому міські вартові хоч і не носять важкої вогнепальної зброї, в разі потреби можуть використати дубинки, наручники,сльозогінний газ і навіть электрошокери.

Комендант муніципальної поліції польського Прушкова (неподалік Варшави) Влоджімієж Майхшак розповідає, що тут підрозділи муніципальної поліції діють 23 роки,і хоч це не ювілей, для нього кожен рік порядку - особливий.

Комендант муніципальної поліції польського Прушкова (неподалік Варшави) Влоджімієж Майхшак

Пан Майхшак разом з Комендатом Варшави та вже понад 5 років Мазовецьким воєводою (головою області) координують роботу міської варти.

Спокій міста з населенням у 60 тисяч мешканців кожну добу охороняють 12 патрулів, серед них - велопатруль – така-собі польська відповідь американському серіалу "Pacific Blue".

Польський велопатруль

Окремо діє загін міської варти для профілактики порушень в школі, який дбає про безпеку дітей, молоді та дорослих. Є спеціальні працівники, які не просто спілкуються та тісно співпрацюють зі школярам,викладачами та батьками, а й дбають, щоб діти були на заняттях.

Крім того, сама школа веде власний моніторинг ситуації, має своє незалежне відеоспостереження. Такий от даблчек.

Форма муніципальних поліцейських у Польщі

Щодо паління, розповідає пан Влоджімієж, в Польщі було започатковано подібну до української акцію "Стоп!" зі спеціальними наліпками та забороною продажу цигарок неповнолітнім. Проте цього буває замало.

"Але ж Ви знаєте, що все це намагаються обійти. Тому ми, патрульні, заходимо в магазини і перевіряємо. Ми маємо це робити, щоб переконатись, що дійсно запобігли продажу цигарок дітям", - каже Влоджімієж Майхшак.

Прихована камера

З 2004 року в Прушкові діє цілодобова система відеоспостереження, яка наразі вдосконалюється. Опинившись тут, можна відчути себе в якомусь поліцейському екшені : купа екранів із зображенням з різних точок міста.

Так і чекаєте, що задзвонить телефон і патруль поспішатиме на місце злочину. Але ні, все мирно.

Усміхнені чергові сьогодні лише розповідають про свою роботу. Вони позмінно моніторять, що відбувається в місті і в разі підозри чи спроби порушення можуть вислати спеціальний патруль – Джі.Пі.Ес їм в допомогу.

Поза кіношними асоціаціями, система дуже дієва, бо завдяки 301 надсучасній камері вдається запобігти багатьом безчинствам.

Найбільше "очей міської варти" встановили на вокзалах, в центрі міста, парках, словом, на так званих "чорних дорогах", де найімовірніше може статись злочин. На трасах працюють кілька камер, але й вони добре фіксують паркінг та вживання алкоголю в недозволених місцях, які, до речі, є найчастішими порушеннями.

На стіні в кімнаті відеоспостереження висить адміністративна мапа Прушкова, що ніби гірлянда виблискує вогниками. Це не залишки святкування Нового року, це місця розташування камер. Є тут і аналогові, і цифрові камери з гарним "зумом" (можливістю деталізувати зображення).

Карта з місцями розташувань камер спостереження міліції

Бази даних, аби впізнати правопорушника по відео нема, проте є запис, який таки може стати зарадою для пошуку злочинців і корисним доказом в подальшому судовому розгляді справи.

Дані зберігаються 20 днів, якщо ніхто з загальнодержавної поліції не зголосився забрати відео, то воно видаляється.

Поліцейська математика

Щорічна статистика дрібних порушень сягає 8 тисяч, а от число злочинів, які вартові Прушкова передають загальнодержавній поліції, підстрибує до 50- 70 за рік. Ці цифри досить високі, додає пан Майхшак.

Найбільша частка безчинств пов’язана з дорожнім рухом, вживанням алкоголю та порушенням громадського спокою. Тих, хто випив зайву чарку, "запрошують" чи доставляють до витверезника. Таких "гостей" в установі десь до 350 щороку.

Медогляд та допомога під час такої гостини коштують понад 300 злотих. Якщо людина може заплатити, то звісно, це робить, якщо ні, то все йде з місцевого бюджету, себто з грошей платників податків.

Причина того не лише фізичний стан, а безробіття та бездомність. В Прушкові та інших польських містах муніципальна поліція співпрацює зі спеціальними організаціями та центрами, що опікуються людьми, які опинились на вулиці.

Більше захисників – більше порядку. Муніципальна поліція постійно співпрацює з загальнодержавною. За минулий рік було проведено 300 спільних патрулів, а ще вони разом контролювали ситуацію на більше, ніж 100 святах та масових заходах.

Штрафи – непогана повчальна метода для всіх, хто не зважає на закон. Крім того, всі виплати за безчинства йдуть в місцевий бюджет.

За останні 5 місяців було виписано 1400 штрафів, 120 справ було скеровано до суду.

Розмір виплат чітко закріплений за кожним порушенням. За паління в громадських місцях треба віддати 50 злотих, за надмірне вживання алкоголю - 100, а за порушення громадського порядку всі 500. Якщо людина не погоджується зі штрафом, то має тиждень на оскарження.

***

Польський досвід доводить, що додатковий моніторинг ситуації та захист порядку на місцях дуже важливі для людей.

Тож доки Київська патрульна служба лише починає завзято "оберігати та захищати", ми чекаємо нові подвиги захисників. І судячи з кількості фото з поліціянтами, їхня спеціальна зброя – це усмішки.

Реклама:

Головне сьогодні