Тест

Вибори ректора КНУ: незгодні можуть бути відраховані

Заява була підтримана більшістю студентського парламента, але незабаром з'явилася і інформація про те, що 2 із 4 студентів групи можуть бути відрахованими.

"Нам зрозуміло одне: вибори ректора повинні бути максимально чесними і демократичними, так що такі історії з ЦВК і адміністративним ресурсом потрібно свідомо запобігати. Так побудуємо громадянське суспільство. Так переможемо", - написали студенти "ШеваПил", які хочуть брати участь у виборах ректора.

Студенти розповідають, що їх постійно не пускають на відкриті засідання ЦВК. На останнє з них, де мало вирішуватися питання студентських квот (400-700), які голосуватимуть на виборах, активістам навіть довелося викликати поліцію.

Пізніше, в тій самій студентській групі у соціальній мережі Вконтакте, з'явилася інформація про те, що 2-х студентів "ШеваПил" з 4-х - відрахували. Вони все ще чекають на офіційний наказ.

Як розповів "Українській правді. Життя" один із студентів-активістів Володимир Коваль, студентів ще з літа "тримали" комісією, яку переносили раз за разом.

"Аби ми активно не цікавилися виборами. А ми зацікавилися. Тому нас хочуть відрахувати", - каже він.

Студенти пишуть, що ще на літній сесії вони відчули складноші у складанні сесії.

"Тоді найпроблемнішими для нас стали два предмети: Історія Філософії (дивимося чия ця кафедра), і Історія зарубіжних політичних вчень (кафедра нашого улюбленого Володимира Федоровича Цвиха). Не з чуток знаємо, що тоді Адміністрація розділилася на два табори: одні тримали лінію самі знаєте кого "треба валити", інші не хотіли брати вогонь на себе і намагалися дотримуватися правил і нейтралітету", - кажуть студенти.

"Ми переконані, що це пов'язано з нашою діяльністю. І ми переконані, що це пряма політична розправа однієї людини. Ми маємо намір подавати апеляції і добиватися незалежної комісії з боку МОН, яка і повинна дати оцінку нашим знанням. У них ми не сумніваємося", - додають студенти.

Утім, проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Володимир Бугров прокоментував відрахування студентів, як "рядову ситуацію, яка не має жодного політичного підґрунтя". За його словами, студенти отримали низькі бали по одному з предметів.

Це і може стати формальною причиною для відрахування після подачі відповідного наказу від деканату філософського факультету.

"У цьому році ми відрахуємо 218 студентів, з філософського буде відраховано 18 осіб. Все просто: не вчилися - не склали", - пояснює Володимир Бугров.

Студенти Володимир Коваль та Іван Кучерявий називають можливе відрахування - "репресіями". Вони стверджують, що отримали по 22 бали з Історії зарубіжних політичних вчень. І тепер планують домогтися від МОН створення незалежної комісії, в присутності якої вони готові скласти предмет ще раз.

Як пише Platforma, альтернатива на виборах все ж таки буде.

Минулого тижня студентське профбюро філософського факультету висунуло іншого кандидата – свого декана Анатолія Конверського. Цікаво, що всього за кілька годин до того, як це сталося, пан Конверський запевняв, що не збирається йти в ректори і вперше чує про ініціативу студентів.

"Хто вам таке сказав? Це, мабуть, якийсь жарт. Тим більше, що я ще занадто молодий і по закону не можу подаватися на таку посаду. Леонід Васильович (Губерський) хороший ректор, ви ж бачите, як його підтримують", – переконував він Platfor.ma.

І додав, що в університетські вибори він старається не влазити, "бо має важливіші справи".

Анатолій Конверський не міг не знати про наміри профбюро, переконаний один зі студактивістів: "Схоже, що він боїться підвоху і провокацій зі сторони адміністрації".

Студент просить не називати його ім'я через можливий тиск з боку керівництва. Каже, що раніше він уже отримував зауваження через свою позицію.

Як відомо, ще влітку МОН оголосив конкурс на посаду ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У конкурсі можуть брати участь громадяни України, які вільно володіють українською мовою, мають учене звання та науковий ступінь і стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників не менш як десять років. Подавати свої кандидатури можна до 20-го вересня.

Раніше студенти "ШеваПил" Володимир Коваль та Іван Кучерявий за два-три місяці виявили дві гучні корупційні схеми власного вузу. Вони звернули увагу на тендерні закупівлі та поселення у гуртожиток економічного факультету.

"Українська правда. Життя"