Про що розповідають новорічні іграшки

Стилістика цьогорічної головної ялинки України заснована на традиціях кінця 19 століття.

Країна повертається до давно забутих витоків, нещадно відкидаючи залишки радянщини.

Хоча ще у багатьох сім’ях цю історію можна простежити по набору іграшок різного періоду - від зірок і годинничків, до різних Санта Клаусів.

Нині українці тішаться зробленим власноруч іграшкам, пряникам, вінкам на дверях і кухликам глінтвейну, які можна побачити на святкових площах європейських міст.

Національний музей Тараса Шевченка цього року започаткував незвичайну експозицію і вбрав ялинку у іграшки, які збирали по всій Україні.

Святкове дерево має сім ярусів, кожен з яких – етап в історії країни. Отже, про що розповідають новорічні іграшки – читайте далі.

Різдвяна традиція

Наприкінці 1890-х років святкове дерево було не новорічне, а різдвяне.

З того часу минуло більше ста років, і нижній ярус ялинки музею Шевченка навіть віддалено не нагадує варіанти прикрашання, звичні для українця.

Тоді не було гірлянд, мішури та скляних іграшок.

Ялинка у стилістиці 19 століття вбрана лише солодощами та тематичними персонажами. Це – херувими, янголята, різдвяні зірочки. Є й іграшки з вати, паперу і дерева, пофарбовані у світлі кольори.

Зазвичай це були люди або тварини.

З тих часів прикрас майже не залишилось. Організатори шукали їх по всій Україні, а що не знаходили – відтворювали по фотографіях. Є, наприклад, чоловічки з вати, в яких збереглось тіло, а обличчя домальовували.

Загалом, на той час ялинка була суто дитячою розвагою (з можливістю поласувати солодощами), та й технічні можливості дозволяли робити лише саморобні іграшки, які виглядають не дуже витонченими, навіть дещо незграбними.

Вожді і зірки

На початку 20 століття ялинку відділили від Різдва та вигадали для неї нове завдання: її почали використовувати в ідеологічних цілях.

У 30-х роках на новорічне дерево стали вішати червоні прапорці та зірки, Кремль, портрети вождів. На виставковій ялинці з таких екземплярів всього одна чи дві іграшки з червоними зірками.

Прикраси з вождями не прижились та не стали масовою модою.

Фото з ЖЖ http://taras-enko.livejournal.com/

Людям хотілось повісити таку іграшку, але вони боялись, що та розіб’ється. У страшні 30-ті через подібну випадкову недбалість до вождя на господаря іграшки могли написати донос.

Тож, такі прикраси тримали у коробках, аби не сталось лиха.

Їжа і годинники

Ялинкових прикрас з 1940-цих років теж збереглося не багато. Попри війну ялинки тоді теж прикрашали, але доволі аскетично. По-перше, у ті часи було не до нових покупок. А, по-друге, заводи по виготовленню іграшок переорієнтувались на потреби військових.

На новорічні дерева в ті роки повернулися продукти. Причому, мова йде не лише власне про їстівні прикраси - горіхи та мандарини, а й про такі, які зображують продукти – гриби, овочі.

Разючою відмінністю від 19 століття було те, що майже не було солодощів – то було надто дороге задоволення.

Взагалі, ялинка у 40-і роки була таким-собі відображенням фінансового стану сім’ї.

У 50-ті роки мода на прикрашання іграшками-продуктами не зникла. Тільки мотив змінився. Їжа стала символізувати успіх п’ятирічок, негласну підтримку гарних врожаїв.

Наприклад, найпопулярнішою фігурою стала кукурудза – овоч-фаворит Микити Хрущова.

Тоді ж в моду ввійшли скляні годиннички, які були та й, можливо, залишились, чи не у кожної сім’ї.

Цікаво, що у Європі іграшки-годинники показують 12 годину ночі – час, коли настає Новий рік.

У Радянському союзі на них завжди 23:55. Ця традиція розпочалася після виходу у 1956 році фільму "Карнавальна ніч", з піснею у виконанні Людмили Гурченко "5 минут".

Космос і спорт

У 1961 році Юрій Гагарін здійснив перший політ у космос. Це одразу внесло новизну у прикрашання новорічного дерева.

Своєрідним "must have" стали іграшки-космонавти, ракети, комети.

До речі, таких екземплярів у музеї Шевченка вдосталь. За словами організаторів, тема космосу була для людей таким самим дивом, як і власне Новий рік, тож вона прижилась.

У 70-ті, на зміну ідеологічним іграшкам, приходять казкові. Активно зображають героїв мультфільмів, діда Мороза і Снігуроньку.

80-й рік Олімпіади у Радянському союзі.

Фігурки атлетів і зображення фігуристів, Олімпійські кільця – все, чим на той час пишалася країна, знаходило відображення у ялинкових прикрасах.

Буремні 90-ті

З розпадом СРСР у житті України все змінилось. Громадяни втратили більшість життєвих орієнтирів та стали дещо розгубленими.

Це не могло не позначитись на прикрашанні ялинок: люди перестали купляти фігурні іграшки, бо не знали кого тепер доречно чіпляти на ялинку.

Замість них у хід пішли дешеві китайські декорації – паперові, поліетиленові і пластикові кульки, ліхтарики, гірлянди і дощик.

У поєднанні їх зі старими прикрасами новорічні дерева перетворювалися на хаос.

Фото http://www.klavdievo.com

У тих, хто мав гроші, в моді були монохромні кулі різних кольорів – українці на той час чомусь вважали, що весь світ прикрашає ялинки однокольоровими кулями.

Можливо, це запозичили із популярних у ті часи серіалів "Просто Марія" і "Багаті теж плачуть".

Міленіум

У 2000-х виникла та почала набирати шалених обертів мода на все американське.

Віночки, Санта Клауси, дзвіночки, біло-червоні палички-льодяники, маленькі подарунки з нитками, шкарпетки для подарунків – все це опиняється на деревах у великій кількості.

Фото Maarten (flickr.com) 2007 рік

Українцям хотілось показати, що в країні все чудово, що вона не відстає від моди.

У магазинах почали продавати набори подібних прикрас. Причому, вони завжди були поганої якості – пластикові зі шматками клею, який стирчав з маленьких фігурок, а обличчя Санта Клаусів взагалі не було схоже на те, яке показували у кіно.

Друге фото Matt Shalvatis ((flickr.com) 2011 рік

Подібні прикраси є у продажу і зараз. Та й у деяких родинах їх ще не повикидали.

Повернення традицій

Зараз, через більш ніж сто років, у прикрашанні ялинок українці повертаються до традицій кінця 19 століття.

На новорічних деревах знову з’являються вироби хенд-мейд. Це вже не незграбні ватні персонажі, а витончені вироби. Це ті ж люди і звірі, янголи, ляльки-мотанки... Іноді дизайнерські, іноді пошиті чи вирізані народними майстрами із простих матеріалів.

Фото з тексту БЖ
Фото з тексту БЖ

Знову на ялинках знайшлося місце солодощам: льодяникам та розмальованому імбирному печиву.

Серед промислових іграшок домінують прозорі або монохромні кулі.

Витіснення радянських традицій в Україні відбувається поступово. Адже насправді прикраси є не лише відображенням історії країни.

Вони розповідають історій окремих сімей, кілька поколінь яких збирали свої іграшки.

Реклама:

Головне сьогодні