Як викрити брехуна та не піддатися аферисту: 5 порад психолога

— 11 лютого 2016, 13:58

Психолог, письменниця та штатний автор The New Yorker Марія Коннікова присвятила свою чергову книгу – The Confinedce Game – ходу мислення, мотивам та методам професійних аферистів. Під час збору матеріалу вона особисто спілкувалася з деякими з них.

Про це пише Time.

"Від брехні не буває носа як у Піноккіо. Що би ми собі не думали, не існує ніякого сигналу, який би її викривав, нічого такого, що завжди викривало б брехню. Є так багато народних мудростей щодо того, як викрити брехуна. Вони відводять погляд. Вони пітніють. Вони червоніють, усяке таке. Насправді ж, коли ви спілкуєтеся із вправним брехуном, нічого цього не відбувається", - запевнила письменниця.

Проте зброя проти брехуна таки є.

1. Використовуйте "когнітивне завантаження"

Брехати – це непросто. Брехун має балансувати між правдою та вигадкою і не заплутатися, не бовкнути щось таке, що суперечитиме тому, що він казав раніше, чи тому, що знає співрозмовник. Мозок брехача працює у посиленому режимі.

Якщо ви хочете, щоби він себе виказав, ви маєте навантажити його мозок ще більше. Чим напруженіше він думатиме, тим вірогідніше себе викаже.[L]

Слідчі, наприклад, задають підозрюваним питання, що вимагають розгорнутої відповіді, неочікувані питання, до яких людина не встигла підготуватися. Усе, від чого мізки "закипають" – годиться.

Також Коннікова радить чинити й навпаки – максимально скидати навантаження з власного мозку, бо брехун знає – задуривши вам голову, він відволіче вас від фактів. Якщо ви дезорієнтовані, то керуватиметеся більше емоціями, ніж розсудливістю.

На жаль, метод "завантаження" не спрацює, якщо ваш опонент – аферист чи психопат, підкреслює психолог.

"Вони (аферисти) не брешуть вам. Вони не намагаються нічим жонглювати. Вони дійсно живуть у своїй особистості афериста", - пояснює вона.

2. Будьте вмотивовані

Скажімо чесно, ми не часто стараємося викрити брехуна. Зазвичай ми просто намагаємося підтримати нормальну розмову. А от аферист чи просто досвідчений брехун, якраз навпаки, дуже старається нас одурити.

Спілкуючись із брехуном, треба докласти додаткових зусиль, щоби бути пильними, уважнішими до дрібних сигналів.

3. Слідкуйте за своїми емоціями

Коли ми перебуваємо в полоні емоцій, ми менш уважні, менш об’єктивні. Наш мозок, не усвідомлюючи цього, починає шукати коротких шляхів, а брехунові тільки того й треба – щоби ми перестали задавати питання та бачити "червоні прапорці".

Ми піддаємо сумнівам факти. Ми піддаємо сумнівам нашу логіку. Проте ми майже ніколи не сумніваємося у власних почуттях. І коли ми довіряємо їм, а нами в цей час маніпулюють, ми можемо наприймати хибних рішень.

4. Не забувати: історії небезпечні

Коли нам розказують історію, зазвичай мозок вимикає пильність. Дослідники кажуть, що чим більше якась історія переносить нас у свій світ, тим скоріше ми в неї віримо. Коли ми щось читаємо, то чим більше нами заволодіває текст, то менше фальші ми в ньому помітимо. Навіть більше, захоплені читачі схильні погоджуватися з точкою зору, яку нав’язує їм історія.

Нейропсихологи пояснюють, що наш мозок налаштований на те, щоби відгукуватися на історії. Учені проаналізували серію ефективних рекламних роликів і виявили між ними дещо спільне: усі вони розповідали глядачам історію.

5. Знати самих себе

Коли Коннікова писала свою книгу, вона проводила інтерв’ю з людьми, котрим неодноразово вдалося "відфільтрувати" секти, котрі використовували дуже потужні форми маніпуляцій та обману. Письменниця дійшла висновку, що опиратися цьому найкраще вдається тим, хто має сильне почуття власного "я".

Таким людям не треба, щоби хтось пояснив їх, ким вони є. Вони чітко знають, що для них важливо, чого вони хочуть, про що мріють.

"Одна з речей, що поєднує жертв аферистів – це емоційна вразливість, аферисти можуть помічати, що ваші почуття вразливі, і тиснути на ці кнопки. Вразливість часто впливає на почуття власного "я", бо ви не впевнені в своєму житті, ви починаєте прагнути знайти його сенс", - зазначає Марія.

"Коли аферист зчитує ваш психологічний портрет, він намагається розпізнати ваші сильні та слабкі сторони, що вас мотивує, що вами рухає. Ми зазвичай не робимо це самі з собою, а мали б. Треба сісти і подумати: Хто я? Що для мене важливо? Що мною рухає? Чого я хочу? На що сподіваюся, чого прагну? Коли ви станете впевнені щодо цього, то, що б не сталося, ви цього дотримуватиметеся, ніхто не зможе атакувати це, не зможе використати як вразливу точку", - пояснює вона.

Як підкреслює Коннікова, найбільш вразлива та відкрита для маніпуляцій людина тоді, коли в її житті відбуваються великі зміни – на краще чи на гірше. Ми стаємо легшою здобиччю для брехунів, коли втрачаємо або змінюємо роботу, розлучаємося чи одружуємося, коли наш звичний світ втрачає стабільність.

Але ось у чім іронія: довірливим людям, котрі не розпізнають чужої брехні і бачать світ трохи кращим, ніж він є насправді, ліпше в ньому живеться.

"Насправді розпізнавати обман – це не добре. Набагато, набагато краще йти життям у окулярах із рожевуватим склом, якщо використати таке кліше", - каже Коннікова.

Риси, котрі роблять людину не просто успішною, а й щасливою – це якраз ті, що роблять її мішенню для афериста. Дослідники виявили, що довірливість корелюється з високим інтелектом, міцним здоров'ям та значними досягненнями в житті. Довірливість у якомусь сенсі слугує нам психологічним захистом, вважають вони. Вона помагає нам будувати та підтримувати стосунки з іншими людьми.

Використовуйте метод емоційного завантаження, коли продавець дуже-дуже старається продати вам авто, будьте вмотивовані, стримуйте свої емоції, не купуйтеся на чужі історії та пам’ятайте, хто ви є, підсумовує видання.

Але не забувайте й видавати людям кредит довіри – адже це ключ до успіху, кращих стосунків та щасливішого життя.

Нагадаємо, навіть тим, хто не грає в покер, варто вчитися контролювати мову власного тіла. Про найпоширеніші помилки, якими ми збиваємо оточуючих із пантеку та надсилаємо неправильні сигнали, нещодавно розповів експерт.

Реклама:

Головне сьогодні