Вчені: спілкування подовжує життя так само, як і фізкультура

— 17 лютого 2016, 13:02

Такі результати дослідження отримали вчені університету Квінсленду в Австралії, пише The Independent.

Експеримент також виявив, що фізичні вправи впливають на тривалість та якість життя літніх людей так само, як і просте спілкування.

Вчені стежили за станом здоров'я понад 400 мешканців Великобританії, старших за 50 років.

Дослідження тривало протягом 6 років від виходу респондентів на пенсію.

Фото stjamesleesburg.org

Результати порівняли з даними людей схожого віку, які й досі працювали.

Виявилося, що втрачений контакт хоча б із однією спільнотою знижує якість життя людини на 10%.

Якщо особа належала до двох соціальних груп ще до пенсії і її статус не змінився протягом 6 років після припинення роботи, ризик смерті для неї становив лише 2%.

Однак він зростав одразу до 5%, якщо колишні працівники поступово втрачали зв'язок із однією спільнотою, і до 12% – коли людина більше не відвідувала жодні зібрання.

Фото phoenixbookrecycling.com

Соціальною групою дослідники називають будь-яку активність, котру самі пенсіонери вважають важливою частиною свого життя.

Друга частина експерименту стосувалася фізичних вправ. З'ясувалося, що зміни у фізичній активності після пенсії впливали на ризик смертності таким самим чином, як і спілкування.

Ті, хто робив вправи раз на тиждень і до пенсії, і після, мали 3% рівень ризику смерті. Показник зростав до 6%, якщо людина після виходу на пенсію робила вправи рідше, ніж раз на тиждень. 11% ризику отримали ті, хто взагалі припиняв займатись.

"Вихід на пенсію критично впливає на здоров'я і якість життя, бо, як правило, в цей час людина втрачає зв'язки з професійними спільнотами і хобі-клубами. Тож літнім людям варто звертати увагу не лише на фінанси та своє самопочуття", – застерігають вчені.

Реклама:

Головне сьогодні