Тест

Один у полі воїн. Чоловік домігся перевірки Львовом спортцентрів на доступність інвалідам

Стадник, якому двічі відмовляли у доступі до басейну, написав звернення до мера і 25 лютого виступив на сесії міськради.

За словами Остапа, після реакції журналістів адміністрація спорткомплексу відповіла, що через рік зможе задовольнити його прохання займатися у басейні, пише Zaxid.net.

За той час там мають намір переробити приміщення, аби до нього могли проходити люди на візках, і провести навчання серед своїх працівників.

"Але зрозуміло, що цей рік – це час, за який має статися щось, що змусило б мене передумати займатися у цьому центрі", – заявив Остап Стадник.

Фото зі сторінки Остапа Стадника у Facebook

У свою чергу міський голова Андрій Садовий пообіцяв посприяти у вирішенні питання доступності спорткомплексів для людей із особливими потребами.

"У нас буде можливість промоніторити всі інші спортивні заклади Львова, у тому числі басейни, з точки зору доступності для людей. Я розумію, що ця установа ("Sport life" – ред.), про яку ви говорите, є приватною. Але вона розташована у Львові і тому повинна поважати рішення, які приймаються тут", – уточнив Садовий.

Окрім того мер доручив провести із керівництком фітнес-центру зустріч за участі керівників департаменту гуманітарної політики ЛМР і Сихівської райадміністрації, а також депутатів профільних комісій міськради.

"Я думаю, вони повинні зрозуміти помилковість своїх тлумачень. Якщо вони мають можливість допомогти людині, то мають це зробити", – додав Андрій Садовий.

Zaxid.net повідомляє, що крім випадку зі Стадником, за три роки існування фітнес-центру "Sport life" на Сихові було ще щонайменше три подібні ситуації.

[L]За словами клієнтів-візочників, яким відмовили у доступі до спортзалу, стандартне пояснення полягає у тому, що споруда не обладнана для відвідин людей з особливими потребами.

Паралельно з цією історією у Львові нещодавно відбувся скандал: чоловіка з ДЦП вивели із ресторану "Vapiano Lviv" за те, що він видався підозрілим.

Ресторан вибачився у Facebook, однак більшість користувачів мережі обурилися і стали на захист Романа Кисляка і інших людей з інвалідністю.

У інтерв’ю "Українській правді. Життя" Роман Кисляк, якого вигнали із ресторану, теж вказував, що у інвалідів немає можливості займатися спортом разом з іншими.

"Інваліди як ніхто потребують занять спортом, але їх не пускають у тренажерні зали, або встановлюють таку абонплату, яку зможе платити тільки багата людина. І це дуже ображає. Я до спортзалів навіть не підхожу, тому що боюся, що буде так, як із рестораном – мене просто за шкірку виженуть", – сказав він.