Екологи не хочуть пускати туристів на острів у Ірландії, де знімали "Зоряні війни"

— 14 березня 2016, 12:31

Щойно команда фільму завершила зйомки на скелі, яка знаходиться за кілька миль від берега Ірландії, туристична сфера країни не втрачала часу і одразу вигадала, як отримати із цього прибуток, повідомляє The Independent.

Рекламна кампанія пов'язувала острів, який колись заселили середньовічні ченці, із його голлівудським образом – міжгалактичною схованкою вже пристаркуватого джедая Люка Скайуокера.

Один із рекламних постерів, на якому був навіть логотип "Зоряних воєн", згадував, що цей острів пережив набіги вікінгів у 823 році нашої ери, і запитував, чи будуть наступними завойовниками штурмовики Галактики?

Але нині успіх сьомого епізоду "Зоряних воєн: Пробудження сили", який став третім найкасовішим фільмом за всю історію, викликав суперечки щодо того, чи варто пускати на острів тисячі охочих відвідати схованку Скайуокера.

Скелястий острів в Ірландії. Фото hiddenirelandtours.com

Справа в тому, що острів є частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На ньому гніздяться колонії морських птахів, які перебувають під охороною екологів. Окрім того, на острові розташовані вуликоподібні хатини, в яких мешкали ченці у часи Середньовіччя.

Саме одна з таких хатин стала тимчасовим домом для Люка, де його і знайшла героїня на ім'я Рей.

Минулого року знімальна група наступного, восьмого епізоду кіносаги, вже відвідала острів і має наміри продовжити тут зйомки. Однак, за інформацією видань країни, остаточні ліцензійні домовленості ще не досягнуті.

Тим часом власники човнів та готелів поблизу острова просять владу продовжити термін дозволу на відвідування його туристами.

Раніше владою було встановлено ліміт візитів – на острів пускають не більше 180 осіб на день. Окрім того, човнам дозволено перевозити пасажирів лише з травня до жовтня. Однак погана погода і штормовий вітер скасовують половину запланованих рейсів.

Наміри власників човнів та готелів нещадно критикує консервативно налаштована частина суспільства, котра вважає, що екологічні та археологічні скарби скелі опинилися під загрозою.

Реклама:

Головне сьогодні