Смерчі, дикі звірі, зміна клімату: фотографи природи, за якими варто стежити в Instagram

— 22 квітня 2016, 17:38

На щастя чи на жаль, для цього не потрібно кудись їхати — варто знати, за ким із фотографів-літописців дикої природи, змін клімату та погоди варто стежити в Instagram.

До сьогоднішнього Дня Землі The Guardian зробив яскраву добірку Instagram-аккаунтів, присвячених природним загадкам нашої планети.

Погода

Ловець штормів зі Словенії, Марко Коросеч (@markokorosecnet) досліджує різні примхи погоди, дає прогнози, стежить за аномаліями та аналізує їх з 2000 року.

Одна з його найбільш вдалих світлин — фото надпотужного шторму у Колорадо. "Це ніби НЛО приземлилося на Землю", — написав Марко.

Гарними знімками штормів може поділитися Келлі Ділей (@kellydelay). Він відстежує погодні явища у США. За свій проект про хмари Clouds 365 він одержав нагороду Webby.

Про це фото він написав: "Осередок супершторму повільно рухається рівнинами центрального Техасу, спричинює торнадо і град розміром із бейсбольний м'яч".

Майк Мезул (@mikemezphoto) мешкає у Північному Техасі і документує надзвичайні природні явища. На деяких його фото здається, що небо ось-ось впаде на землю.

Марк Дамблтон з Йоганнесбурга (@markdumbletonphoto) є фахівцем з пейзажної фотографії диких місць Африки. Тут він відзняв веселку у пустелі в Намібії.

Зміни клімату

Матільда Гаттоні (@matildegattoni) останнім часом фотографує зміни клімату у Східній Африці. На цьому знімку — місцеве ганське село, затоплене через зростання рівня моря.

"У той час, коли місцева влада рятує великі міста та індустріальні комплекси, тисячі сіл залишені у холоді, на межі виживання, зі своїми застарілими, тисячолітніми традиціями життя", — каже Матільда.

На цьому фото останній мешканець одного села у Гані стоїть перед стіною, яка має захистити його єдину оселю.

Влад Сохін (@lens_pacific) спеціалізується на впливі змін клімату на острови в Океанії.

На цьому знімку, зробленому раніше цього року, чоловік несе чотирирічного сина під час сильної зливи на острові Тарава у Кірібаті. Фотограф розповідає, що через погодні умови навіть місцеві рибалки не виходили на воду ловити рибу, бо було надто небезпечно.

Шон Галлахер (@sean_gallagher_photo) висвітлює зміни погоди в Азії. За його словами, Джакарта страждає він затоплень, які завжди вимивають до населених пунктів багато сміття, перекриваючи потоки води.

Джей Бі Рассел (@jbrussell) — фотограф з Парижа. Цю фотографію було зроблено у Гвінеї-Біссау, Східна Африка. На ній чоловік відлякує пташок з рисових полів за допомогою мотузки.

Сильні шторми та винятково високі приливи шкодять урожаю фермерів, спричинюючи небезпечну ситуацію для їхніх родин.

Дике життя

Джаспер Даст (@jasperdoest) — данський фотограф, котрий документує дике життя. Ця світлина показує, як олень Шпіцбергена перетинає тундру, сильний арктичний вітер обтріпує його хутро. Фотограф каже, що у цих тварин мало ворогів, однак зміни клімату становлять для них значну загрозу.

Володар призів, норвежський фотограф Оле Йорген Ліодден (@ojlwildphoto) підібрався близько до білої полярної ведмедиці та двох її ведмежат. "Товщина льоду в Арктиці зменшується, і він раніше сходить на початку літа. Через це полярним ведмедям важко шукати їжу, щоб ростити малюків", — каже Ліодден.

Вплив людини на навколишнє середовище

Араті Кумар-Рао (@aratikumarrao) подорожує Індією, щоб відстежувати соціальні наслідки та вплив на навколишнє середовище зловживання водними та земельними ресурсами у регіоні.

Аарон Вінсент Елькаїм (@avelkaim) — фотограф-документаліст із Торонто. Він сфотографував смог від виробництва нафти за проектом Syncrude Oil Sands. "Смог часто вкриває дороги, а пар створює свою власну погоду", — розповідає Аарон.

Реклама:

Головне сьогодні