Сурогатна мати лишила дівчинку з cиндромом Дауна, бо від неї відмовились майбутні батьки

— 23 квітня 2016, 10:32

Тоді вона не знала, що це змінить її життя назавжди.

У січні 2013 року на другому місяці вагітності лікар зробив УЗД і повідомив невтішний результат: дитина народиться з синдромом Дауна. Або навіть гірше, розповіла 34-річна американка телеканалу ABC News у програмі Good morning America.

"Коли лікар зайшов до нас чотирьох — до мене, моєї дружини та пари, яка мала стати батьками дитини — ми були шоковані і спустошені. Лікарі вважали, що Ділейні — так назвали маленьку дівчину — буде сліпою та матиме аутизм. Вони помітили наріст із рідиною на потилиці, який або вб’є її, або деформує настільки, що буде схожим на другу голову. Шансів на життя до народження дали 5%".

Висновок медиків налякав майбутніх батьків. Коли вони почули діагноз, то заявили, що більше не хочуть забирати цю дитину, і наполягали на перериванні вагітності.

"Вони сказали, що рішення продовжити вагітність буде лише нашим. Ми вирішили, що любитимемо дитину, і вона буде нашою", — згадує Кестон, дружина Андреа. Дві жінки живуть у ЛГБТ-шлюбі.

34-річна Андреа, яка мала стати сурогатною матір'ю, та її дочка Ділейні

Вони зрозуміли, що їхніх знань про синдром Дауна замало, тож почали вивчати, що означає для дитини народитися з таким діагнозом. Жінки передивилися купу відео і побачили "особливих дітей акторами, підприємцями, як вони одружуються і роблять речі, які можуть робити звичайні діти".

Згодом Андреа та Кестон вирішили повідомити парі, яка мала стати батьками Ділейні, що лишатимуть дитину собі.

Ті виявилися проти і стали погрожувати судовим позовом, однак не подали його.

[L]

Як пояснили жінкам юристи, які спеціалізуються на законах сурогатного материнства, ніхто не може подати позов про переривання вагітності і змусити жінку зробити аборт, бо ж немає у світі такого суду чи контракту, який би змусив жінку вбити дитину, лише через те, що вона підписала якісь папери. Суд може розглядати лише матеріальні аспекти такого рішення.

Андреа та Кестон також вирішили не подавати до суду на пару. "Мені треба бути доброю і чутливою до них. Коли шість років намагаєшся завагітніти, важко бути оптимістом і дивитись на усе тверезим поглядом", — пояснила свій вчинок мати дівчини.

Ділейні Скай народилася 2 липня 2013 року.

Дворічна Ділейні Скай народилася із синдромом Дауна

У неї був дефект серця, який потребував операції. Інших проблем зі здоров’ям дівчинка не мала.

Зараз їй два роки і 9 місяців, і вона робить перші кроки. "Ділейні чудова. Вона як будь-яка інша дворічна дитина. Вона любить вчинити розгардіяж. Залюбки танцює, грається з братами та сестрами", — каже мама.

"Вона вражає кожним кроком. Нині Ділейні говорить реченнями довжиною у п'ять слів. Діти з синдромом Дауна інколи не розмовляють до п’яти років", — розповідає "друга мама" Кестон.

За історією дівчинки жінки написали книгу "Врятувати Ділейні. Від сурогатства до родини" (Saving Delaney: From Surrogacy to Family).

Ділейні та дві її мами — 34-річна Андреа (ліворуч, біологічна мама) та 50-річна Кестон

"Ми хотіли показати батькам, що не треба втрачати надію. Не переривайте вагітність. Синдром Дауна — це упередженість людей, лейбл, який створило суспільство. І сааме він чомусь визначає, що люди можуть робити, і чого не можуть", — звернулася до майбутніх батьків щаслива мама Ділейні.

Жінки весь час одержують повідомлення від батьків особливих дітей: ті розповідають, що ця історія дуже їх надихає.

Голова фундації людей із синдромом Дауна у США Global Down Syndrome Foundation погоджується, що в американському суспільстві досі є упередження щодо "сонячних дітей". Однак вони можуть мати успішне життя.

За її словами, багато дітей із генетичним відхиленням помістили в ранньому віці до спеціалізованих інституцій, де вони замкнені у кімнаті, не відчувають родинного тепла, не одержують освіту і медичний догляд, тому погано розвиваються. А суспільство боїться невідомого.

Реклама:

Головне сьогодні