Тест

З Євромайдану – у заробітчани: як польський журнал спаплюжив фотографії українців

Видання придбало кілька знімків української молоді з табличками, які ті тримали у руках, позуючи для проекту фотографа та співробітника агенції Redux Джонатана Борзикі (Jonathan Borzicchi).

На табличках було написано: "Я — українець, і я не можу лишатись спокійним" (I'm Ukrainian, I cannot keep calm).

Фоторедактори польського журналу відредагували знімки, придбані на фотостоці reduxpictures, і "дали" українцям у руки таблички з новим написами: "Візьмусь за будь-яку роботу" та "Шукаю роботу".

Ними проілюстрували статтю "Мільйон українців будує Польщу".

Обкладинка польського журналу Tygodnik Przegląd та оригінальне фото. Колаж з facebook

Саме цими зображеннями польський журнал проілюстрував статтю про бідних українських заробітчан, які не можуть знайти роботу на батьківщині, тому шукають кращої долі у Європі.

Обкладинку в Україні помітили лише зараз — про неї повідомили користувачі у Facebook.

Автор оригінальної серії Джонатан Борзик стверджує, що польські журналісти своїми діями спаплюжили не лише його професійну честь, а й гідність хлопців та дівчат, які погодилися сфотографуватися для проекту, котрий стверджував велич духу українців та майданівців.

Лист Джонатана до фотостоку опинився у розпорядженні "Української правди. Життя".

Посилання на оригінальні фото серії.

"Фотографії зображують людей, які зібралися на Майдані під час революції, вони зголосилися позувати мені, бо мали патріотичні почуття до України, і проект був зроблений саме для цього. Моєї ідеєю було показати це почуття", — написав у листі Джонатан.

"Обкладинка польського журналу вщент знищила це почуття. Це робота у фотошопі, яка надала фотографіям зовсім іншого змісту: герої моїх портретів раптом стали безробітними, і це образа — як для моєї професійності, так і для цих людей", — додав фотограф.

Автор серії висловив сумніви, що фотосток надавав право полякам змінювати зміст фото таким чином.

Він також просить агентство захистити свої права та права людей, чиї портрети було змінено.

На сайті агентства, яке продає фото, в описі до проекту вказано, що його було знято під час Майдану, тож навряд чи фоторедактори польського видання цього не помітили.

"Українська правда. Життя"