"Ефект Бранджеліни" діє. У великих містах народжується більше дітей

— 2 травня 2016, 09:42

Такого висновку дійшли автори оприлюдненого у неділю, 1 травня, дослідження Allianz International Pensions, пише "Німецька хвиля".

Своїми розрахунками вчені охопили 41 мегаполіс – міста з понад 1 мільйоном населення.

Виявилось, що попри високу вартість життя у великих містах дітей там народжують зазвичай більше, ніж загалом по країнах.

Так, у столиці Португалії Лісабоні рівень народжуваності на понад 50% вищий, ніж у середньому по країні. У словацькій столиці Братиславі цей показник на 31% перевищує рівень по країні.

[L]У Великобританії найбільше народжують у Бірмінгемі (на 17% більше, ніж у середньому по країні), а в США - у Далласі (на 16,8% більше за середні показники).

В бельгійському Брюсселі та норвезькому Осло показник народжуваності на 16% більше за середній.

У дослідженні зазначається, що навіть у таких дорогих для життя містах, як Стокгольм, Лондон та Нью-Йорк, спостерігається досить високий рівень народжуваності.

Так, у Стокгольмі він на понад 13% перевищує середні показники по Швеції, у Лондоні - на 8% по Великобританії, а в Нью-Йорку - на 5% по США.

У Німеччині рівень народжуваності Берліна на 1,6% перевищує рівень по країні.

Також нижчі за середні показники по країні показали Вашингтон та Бостон у США (мінус 6 та 24% відповідно), а також Париж у Франції (мінус майже 17 відсотків).

Останнім часом змінилась установка людей щодо батьківства як такого. Вчені вважають, що цьому "винні" і "Бранджеліни". Фото

Вчені доходять висновку, що значну роль у високому рівні народжуваності в містах відіграє добробут пар. У великих містах спостерігається найбільша скупченість чоловіків і жінок з високими доходами.

Крім того, сприяє народжуваності й дружня до батьківства підприємницька політика – у великих містах базується чимало великих корпорацій та підприємств, що надають жінкам неповний робочий день та декретну відпустку.

Також, наголошують автори дослідження, останнім часом змінилась установка людей щодо батьківства як такого.

Дослідники вказують на так званий "ефект Бранджеліни", тобто Бреда Пітта та Анджеліни Джолі. Ця пара відомих голлівудських акторів виховує шістьох дітей - трьох біологічних та трьох всиновлених.

Реклама:

Головне сьогодні