Друзі кращі за морфій: тісні соціальні зв’язки зменшують чутливість до болю

— 2 травня 2016, 09:56

Наявність дружньої підтримки також впливає на те, як ми переживаємо біль.

Дослідники з Оксфордського університету переконані: ті, у кого більше друзів, мають меншу чутливість до болю, повідомляє The Daily Mail.

Дружба стимулює продукування ендорфінів в організмі, які відомі своєю знеболювальною дією.

Зокрема, ендорфіни є частиною нашої схеми болю й задоволення, і попередні дослідження демонстрували, що саме вони сприяють встановленню соціальних контактів серед людей та тварин.

Одна з теорій полягає у тому, що соціальна взаємодія активує позитивні емоції, коли ендорфіни зв’язуються з опіоїдними рецепторами у мозку.

Саме так народжується приємне відчуття, коли ми зустрічаємося з друзями.

Ми знаходимо друзів, бо мозок одержує від спілкування з ними нагороду. Фото william87/Depositphotos

Щоб перевірити цю теорію, дослідники спиралися на той факт, що ендорфіни є потужними знеболювальними – навіть сильнішими, ніж морфій.

Якщо ця теорія правильна, люди з потужнішими соціальними зв’язками мали б меншу чутливість до болю.

Саме у цьому вчені і переконалися.

[L]

"Наші результати цікаві, бо нещодавні дослідження припускали, що ендорфінова система може бути порушеною за наявності психічних розладів, наприклад, депресії. Можливо, це частково є причиною того, що пацієнти з депресією часто страждають від нестачі задоволень і стають соціально неактивними", – розповіла Катеріна Джонсон, студент-докторант кафедри експериментальної психології Оксфорду.

Дослідники зробили ще одне вагоме відкриття.

Люди, які займались фітнесом, так само, як учасники експерименту з високим рівнем стресу, мали менше соціальних контактів.

Люди, які займаються спортом, мають менше соціальних контактів. Фото luckybusiness/Depositphotos

Вчені пояснюють: існує ймовірність того, що фізичні вправи віднімають час, тож на спілкування його лишається менше.

Однак вірогіднішим здається інше: оскільки і фізична, і соціальна активність стимулює вивільнення ендорфінів, дехто з людей використовує фізичні вправи як альтернативу соціалізації.

"Дослідження припускає, що кількість та якість стосунків з іншими людьми впливає на наше фізичне та психологічне здоров’я, і навіть може бути фактором того, як довго ми живемо.

"Як вид ми еволюціонували, щоб жити у багатому соціальному середовищі, однак цифрова ера зумовлює недоліки у нашій взаємодії. Це може бути одним із факторів погіршення здоров’я сучасного суспільства", – додала дослідниця.

Реклама:

Головне сьогодні