Тест

Понад 11 тисяч абітурієнтів вимагають переглянути ЗНО-2016 з історії

Відповідну електронну петицію до Українського центру оцінювання якості освіти на сайті avaaz.org вже підписали понад 11700 школярів.

"Ми (абітурієнти та учасники ЗНО з Історії України 2016-го року) вимагаємо переглянути коректність 28-го питання та зарахувати всім учасникам зовнішнього незалежного оцінювання з Історії України бали за це завдання. Юридично завірена програма ЗНО з Історії України НЕ передбачає знання законів та постанов прийнятих у 2015-2016 роках", — йдеться у тексті петиції.

Її автори посилаються на те, що у програмі ЗНО, затвердженій у жовтні 2014 року, з’явилося запитання про військово-цивільні адміністрації, хоча цей закон було прийнято вже у лютому 2015-го (закон "Про військово-цивільні адміністрації" від 03.02.2015 № 141-VII).

Для збільшення натисніть на зображення

"Тому ми вважаємо, що цей закон не повинен був входити до сертифікаційної роботи з історії України 2016. Варто зауважити, що дане питання не відповідає змісту підручників, рекомендованих Міністерством освіти і науки України, а також змісту додаткового параграфу "Революція гідності та агресія Росії проти України", теж рекомендованого МОН України. Перелік всіх дат (обов'язкових для розпізнавання абітурієнтами, та не обов'язкових) закінчується обранням Порошенка президентом України", — пояснюють свою позицію автори звернення.

"Через цей закон більшість абітурієнтів втратила бали за все питання, які могли бути вагомими при вступі. Закликаємо апелювати це завдання та надати усі бали за нього учасникам зовнішнього незалежного оцінювання з Історії України", — підсумовують підписанти.

Для участі в тестуванні з історії України цього року було зареєстровано понад 193 тисяч осіб, явка становила 94%. Тестування відбулося 13 травня.

Петицію опублікували 15 травня.