Тріумф науки: жінка вперше народила дитину після трансплантації матки

— 13 червня 2016, 14:42

Однак нині вона є мамою чудового хлопчика, першою жінкою у світі, яка народила з трансплантатом матки, повідомляє The Daily Mail.

Міс Штенберг, якій нині 38 років, розповіла свою історію світові, щоб дати надію іншим жінкам, які опинилися у схожій ситуації.

"Якщо ви хочете мати родину, але не можете завести її природним способом, з будь-якої причини, це дуже сумно. Тотальне щастя приходить до вас разом із родиною, і не важливо, чи це стало можливим завдяки пересадці матки, чи завдяки усиновленню. Це магія", — розповіла жінка.

Три роки тому міс Штенберг зробили пересадку від донора, подруги родини. Операцію було зроблено в рамках новаторської програми з трансплантації в університеті Готенбурга у Швеції.

20 місяців тому вперше в історії жінка народила дитину. Сина назвали Вінсент.

Пересадка матки раніше була неможливою через те, що усі попередні спроби були невдалими.

Спостерігаючи, як син грається у їхньому домі в Готенбурзі, міс Штенберг розповідає, що вона народилася з рідкісним генетичним захворюванням, який має назву MRKH-синдром.

"Я не була готовою почути це, не могла прийняти. Я думала, що це означає, що я ніколи не зможу народити дитину самотужки. Я відчувала, що це несправедливо. Я любила дітей, і хотіла знати, що можу зробити, щоб виправити ситуацію. Я почувалась одинокою", — каже жінка.

Вона готувалася присвятити життя кар'єрі брокера в авіаіндустрії, однак потім зустріла нареченого. Малін розповіла йому про свій стан, і чоловік заповзявся знайти можливість створити повноцінну сім'ю.

Пара навіть думала про усиновлення, доки не взяла участь у програмі університету.

Більшість з дев'яти жінок, яким зробили трансплантацію, одержали органи від своїх матерів. Однак донором міс Штенберг стала 61-річна подруга родини Єва Розен.

Після того, як орган було успішно пересаджено, майбутній матері зробили IVF-лікування, тобто штучне запліднення, і вона завагітніла з першого разу.

Син Вінсент народився на 2 місяці раніше терміну, однак нині з хлопчиком все добре. Донор Єва Розен стала хрещеною матір'ю хлопчика, і бачиться з ним постійно.

З того часу, як народився Вінсент, на світ після трансплантації з'явилися ще три хлопчики та дівчинка. З того часу ще кілька країн запустили свої програми.

У Вінсента не буде сестри чи братика, бо його матері видалили орган, побоюючись, що друга вагітність може стати небезпечнішою.

Реклама:

Головне сьогодні