Не вір своїм очам. Зірка YouTube, яка навчила всіх сумніватись у справжньості відео

— 20 червня 2016, 12:44

У червні 2006 року 16-річна Брі відкрила свій блог на YouTube. Смішна, дружелюбна і красива дівчина розповідала, що живе у дуже нудному містечку і тому, мабуть, вона проводить так багато часу за комп'ютером.

На перших відео Брі представляла свого єдиного друга Деніеля, жалілась, що навчається вдома і не ходить до школи, а в червні мусить сидіти за домашньою роботою, тоді як всі інші діти спокійнісінько відпочивають.

З часом стало зрозуміло, що Брі досить самотня. Ось чому назва її каналу на YouTube була Lonelygirl15 ("Самотнядівчина15"), пише The Guardian у статті про історію десятирічної давнини.

Про таких блогерів як Брі, які виливали на відео своє буденне життя, у 2006 році не писали мейнстрімові ЗМІ. Тому зазвичай їхня популярність зростала повільно. Але Lonelygirl15 змінила це правило - вона дуже швидко стала однією з наймолодших зірок YouTube.

Про неї з'явився блог на The New York Times, у Брі був свій форум і сотні людей захотіли стати її друзями у соціальній мережі Myspace.

Але вся проблема в тому, що такої дівчини як "16-річна Брі" насправді не існувало. Канал Lonelygirl15 створювала група сценаристів, а ролі Брі та її найкращого друга Деніеля, грали актори.

І це було вперше, коли хтось зміг довести, що на YouTube можна насправді заробляти гроші.

Історію Lonelygirl15 почали Майлс Бекетт і Меш Фліндерз, які разом придумали самотню дівчинку, яка проводить купу часу в Інтернеті, має єдиного друга Деніеля, цікавиться наукою та історією, от тільки її батьки сповідують якусь дивну релігію, можливо, йдеться про якусь секту.

Аби люди повірили у реальність Брі, Бекетт і Фліндерз передивились канали найпопулярніших на той час ютюберів, щоб зрозуміти, як воно говорять, як знімають відео.

Бізнес-питання проекту взяв на себе їхній друг - юрист Грег Гудфрайд, а його дружина вела сторінку Брі у Myspace.

У них був план, сценарій. Потрібна була лише дівчина, яка підходила б на цю роль. І нею стала Джессіка Лі Роуз. Вона якраз приїхала до Лос-Анджелесу після закінчення кіноакадемії і мріяла реалізуватись як актриса. Після прослуховування 19-річну Джессіку взяли на роль Брі.

Роль Деніеля дісталась бармену і офіціанту Йозефу Абу-Талеб. Ані Джессіка, ані Йозеф не були інтернет-зірками до того.

Перші відео були схожі на ті, які записували інші популярні блогери: у кадрі сиділа симпатична дівчина, яка розповідала про своє життя. Поступово вони представили всім Деніеля, який переважно сидів позаду, поки Брі вела відеозапис.

А поза цим Бекетт уважно вивчав, як же працює YouTube: як відео потрапляє до розділу найпопулярніших? Як вони досягають вершин чартів? Коли автори проекту зрозуміли, що YouTube враховує у тому числі кожен коментар (навіть якщо його написали вони самі), Бекетт та Фліндерз взялись відповідати на кожну репліку під відео.

Вони також математично вираховували алгоритм заставки для відео - якщо це було гарне зображення, відео матиме на 100 000 більше переглядів.

Стоп-кадри The Guardian

Усі ці зусилля були не марними - Брі ставала все популярнішою. І все це - на фоні швидкого зростання популярності самого YouTube.

Перше відео Брі з'явилось 16 червня. Відео, яке було опубліковано два тижні по тому мало вже 50 000 переглядів буквально за пару годин - це було перше відео, на якому Брі жалілась на своїх батьків і натякала на якусь дивну релігію.

До цього відео Брі сягали позначки 50-100 тисяч десь за тиждень.

Але ріст популярності так само збільшив кількість скептично налаштованих до дівчини ютюберів.

Згодом фани з'ясували, що сайт-форум lonelygirl15.com був зареєстрований ще до того, як Брі почала щось постити на YouTube. Згодом у блогери почали писати, що скоріш за все "самотньої дівчинки" не існує, звук на відео, як і світло, занадто професійний як для "домашнього відео". ЗМІ почали полювання на Брі.

Згодом один з фанів виявив, що Брі насправді Джессіка Роуз. Син журналіста Silicon Valley Watcher провів невелике онлайн-розслідування, знайшовши старі фото Брі (котра насправді Джессіка і родом з Нової Зеландії). Батько написав про це статтю.

Після публікацій у пресі замовчувати цей факт було неможливо - команда вирішила дати прес-конференцію.

Вона переживала, що її зненавидять за брехню, але шоу на YouTube стало ще популярніше. Після всіх викриттів проект Lonelygirl15 існував ще більше 2 років.

Тоді ж команда стала першою, яка почала заробляти на YouTube через розміщення в кадрі певного продукту. Наприклад, лише грошей від одного контракту з Neutrogena вистачило, аби оплатити наступну серію відео.

За 10 років з моменту старту Lonelygirl15, багато інших команд спробували повторити усіх Брі. Чимало з них були так само як "самотня дівчинка" несправжніми і корисувачі YouTube швидко навчились це виявляти.

Тепер люди більш скептичні і їм не так легко "продати" історію сумної дівчини, яка проводить купу часу в мережі, пояснюють автори Lonelygirl15. Нині увесь обман виявляється в межах кількох годин.

А сама Роуз живе в Австралії з нареченим і собакою. Каже, що іноді вона сумує за Брі і тодішнім життям.

Реклама:

Головне сьогодні