Знання українських школярів оцінить міжнародне дослідження PISA

— 30 червня 2016, 18:45

Це дослідження проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) один раз на три роки.

На підставі тестування 15-річних учнів, PISA дає можливість дати оцінку ефективності системи освіти країни: воно враховує величезну кількість критеріїв і факторів, які впливають на систему освіти загалом.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

PISA дозволяє оцінити безпосередньо не пов’язані зі шкільними програмами компетенції учнів із читання, математики та природничих дисциплін.

Головне завдання – оцінити, наскільки учень може застосувати свої знання в реальних життєвих ситуаціях і готовий до повноцінної участі в житті суспільства.

Саме дослідження проводитиметься лише в 2018 році. Зараз триватимуть підготовчі стадії до нього, готується інструментарій - спільні для всіх країн тести і опитувальники.

"Україна як член цього дослідження братиме участь у розробці інструментарію, потім, за вже виробленими статистичними методами, серед 15-річних учнів вибиратимуть учасників дослідження. Такий підхід дозволить урізноманітнити склад групи, що проходитиме тестування, це будуть діти з різних типів шкіл, різної місцевості тощо. Наступний етап – вибрана група дітей відповідатиме на тести та заповнюватиме анкету", - пояснила Лілія Гриневич.

В Україні відповідальним організатором дослідження PISA-2018 визначений Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

[L]Як відомо, результати оцінювання PISA є орієнтиром для оцінки ефективності систем освіти певної країни.

Одні з найвищих сходинок у PISA посідають Китай, Сінгапур, Фінляндія, а також Польща, Естонія, Південна Корея, Канада.

Слайд з презентації віце-канцелера міністерства освіти і науки Естонії. Фото SALAR / SKL International / Support to Decentralization in Ukraine Project
Реклама:

Головне сьогодні