"Мені не байдуже". Як допомогти людині, яка хоче накласти на себе руки

— 26 липня 2016, 13:08

Слухати, висловлювати співпереживання, пропонувати підтримку – головні способи допомоги у складний період, йдеться на Mashable.

Дженніфер Стубер, засновниця організації запобігання самогубствам Forefront, вважає, що допомога в інтренетіодна з найефективніших.

Facebook нещодавно поновив інструмент, розроблений для допомоги користувачам підтримувати друзів, які пишуть про самогубство.

Продукт тепер доступний усім зареєстрованим у соцмережі.

Він розвіює міф про те, що люди зі схильністю до суїцидальних настроїв швидше звертатимуться за допомогою до незнайомих людей.

"Факт, що вони пишуть про це у соцмережах, є проханням про допомогу й можливістю для інших людей зарадити проблемі. Якщо ви помітили суїцидальні повідомлення близької людини – реагуйте у співчутливій манері, яка підтвердить, що ви розділяєте її біль", – розповідає Дженніфер Стубер.

Експертка ділиться кількома стратегіями правильної поведінки у подібних ситуаціях.

[L]Поважайте їхні відчуття

Коли хтось виражає близькі до самогубства настрої, найбільш співчутлива реакція – сприйняти й надати особливого значення його думкам.

Це можна зробити зі словами: "Я піклуюся про тебе", "Мені не байдуже" чи "Я співчуваю, що тобі так сильно болить".

Але не потрібно заглиблюватися у почуття людини чи наполягати на тому, що ви переживали щось схоже, а тепер розумієте її.

Дженніфер радить уникати фраз на зразок: "У тебе ще стільки всього, для чого потрібно жити", "Усе могло б бути й гірше", "Твоє життя не таке уже й погане", "Я не розумію, чому ти так почуваєшся", "Все налагодиться найближчим часом".

Звертайтеся до лікарів у разі потреби

Коли помітно, що небезпека самогубства надто близька, варто одразу звернутися до лікарів чи правоохоронних органів.

Стубер також радить повідомити про дописи суїцидального напряму у Facebook, який розгляне їхній зміст та можливо помістить на профілактику.

Ставте прямі запитання

Обмін повідомленнями з людиною на межі – однин із найважливіших інструментів її підтримки. Відповідайте на її дописи чи месиджі не просто смайликом або одним словом.

Прямо запитайте: "Як ти? Ти і правда хочеш накласти на себе руки?"

Дженніфер переконує, хоча запитати прямо, чи збирається людина нашкодити собі – незручно, це необхідно для того, щоб переконатися, чи потрібна термінова допомога.

Залучайте друзів

Коли ви бачите, що людина поширює у соцмережі думки про суїцид, не чекайте, доки хтось із його найближчого оточення зреагує.

Налагодіть контакти із його друзями самі.

Слухати, висловлювати співпереживання, пропонувати підтримку – головні способи допомоги у складний період. Фото MitaStockImages/Depositphotos

Дженніфер Стубер називає це "активувати мережу".

"Ви можете сказати: слухай, я турбуюся щодо останнього посту Бена, наприклад. Я не знаю його достатньо добре, щоб запропонувати свою підтримку. Як думаєте, чим ми можемо йому допомогти?", – радить дослідниця.

Усвідомлюйте свою роль

Люди, які дійсно хочуть зарадити, повинні чітко усвідомлювати свою роль. Члени родини, близькі та друзі можуть часто контактувати з людиною, яка переживає важкий період.

Натомість, якщо ви віддалено пов'язані з людиною, мудро запропонувати свою менш активну підтримку.

Пам'ятайте, лікування й реабілітація можливі

Дослідження доводять, міф про те, що люди зі схильністю до самогубств ніколи не позбавляються її, легко спростувати.

"Лікування може бути доволі успішним, – ділиться Стубер.

Більшість відомих мені пацієнтів, які намагалися вчинити суїцид, щасливі, що лишилися живими. У людей з'явилося розуміння – вони не самотні зі своєю проблемою і не варто боятися звернутися за допомогою".

Реклама:

Головне сьогодні