У потязі з малюком: як розважити малих бешкетників?

Коли у мене народився син, у торбині поселились підгузки і хустинки, згодом до них додались брязкальце, маленька іграшка і слінгобуси, потім – пляшка з водою.

За рік підгузки зникли, але поселились банан чи яблуко, відерце і лопатка, картонна книжка, кілька машинок і м’ячик.

Я стала носити таку собі "торбу дрібничок", яка нагодує, напоїть, розважить і зупинить дитячу істерику. Такий же набір носить у своєму рюкзаку мій чоловік, коли сам гуляє з сином.

[L]Особливо "цікавинки з торбинки" актуальні у дорозі.

У довгій дорозі потягом, автобусом, чи просто маршруткою через усе місто.

Особливо з непосидючим 3-річкою. Або з ним та ще 6-річним племінником-бешкетником.

Щоденно у торбині я ношу маленьку машинку, кишенькового динозавра, кілька горішків або каштанів, записник і ручку, щоб погратися, якщо випаде кудись їхати.

Якщо ж дорога довга – наприклад, наш шлях до бабусі займає вечір, ніч і ранок – то варто подбати про більше дрібничок.

Що може стати в нагоді?

1. Маленькі машинки. Вони гарно з’їжджають горами моїх ніг або рук. Можна влаштувати аварію, викликати швидку, евакуатор чи пожежних, ремонтувати машину і лікувати уявного хворого (до слова, отак, викликаючи евакуатор щоразу на одну і ту ж адресу, мій син вивчив, де він живе).

2. Картки (нам від сестри дісталось трохи карток, які кладуть у дитяче печиво), а також маємо в арсеналі близько 2 сотень карток видавництва "Сова" – вони посортовані за групами (побутові предмети, машини, алфавіт, цифри, ягоди тощо, чимало з них мають переклад англійською і транскрипцію на звороті) є у багатьох супермаркетах і коштують до 15 гривень за набір.

З картками можна гарти довго:

Гра 1. Картки з печива просто тягнемо по черзі і озвучуємо "у мене фазе дог", "а у мене сісте гіпопотам", описуємо, що вони роблять, у що одягнуті.

Гра 2. Алфавіт – тягнемо картку, називаємо букву, називаємо намальований предмет: "Буква о, олівець"

Гра 3. Називаємо інші предмети на букву: "Це буква Ж. Жук. А ще жаба, журавель, жовтий".

Гра 3. Цифри. Так як алфавіт – озвучуємо, що намальовано: "Це цифра 6", "Це цифра 18", "Це знак більше".

Гра 4. Веселка. Збоку картинок кольоровий контур. Сортуємо кольори від жовтого до червоного, від салатового до смарагдового.

Гра 5. Музика. Відбираємо картки з музичними інструментами тягнемо по черзі, називаємо інструмент, показуємо, як на ньому грають, вдаємо, що граємо і наспівуємо мелодію: "У мене барабан, я отак граю барабарабарабум-барабарабарабам".

Гра 6. Для чого? Тягнемо картки, називаємо їх призначення: "це ножиці, вони гострі, ними ріжуть".

Гра 7. Опис предмета: "це футболка, вона, оранжева, її носить тато, вона з тканини, дуже приємна, починається на букву ф".

Гра 8. Вгадай предмет. "На моїй картці маленький колючий звір. Він хижак, любить хробачків. Він отак робить носиком "пшпшпш". Хто це?".

Гра 9. Кольори: "Це калина, вона червона, а її листя зелене".

Гра 10. Правила і призначення. З картками про місто. "Це зебра. Вона потрібна для того, щоб знати, де переходити дорогу. Але переходити можна лиш на зелене світло", "Це площа. Тут гуляють люди і роблять фото. Тут не можна смітити".

3. Ігри Нікітіна – мій фаворит (можемо довго складати, зручний формат у дорогу).

Ігри Нікітіна

4. Магніти і металеві кульки. У нас є просто магніт і жменя кульок з підшипника – все влазить у баночку з-під таблеток а також набір магнітного конструктора з паличками і кульками.

5. Палички Кюізенера, або маленький конструктор (лего чи його аналоги – з тих, де поміщається готова фігура на долоні).

6. Безкінечники. Усім відомі "На пагорбі хатка, а в хатці малятка", або "Ми з тобою йшли?". Але обов’язково з театральною грою, інтонаціями і лоскотанням у кінці.

7. Доміно. Маємо звичайне з крапочками (з нього можна ще й башти будувати) і картонки з улюбленими героями мультфільму "Фіксики".

8. Книжки. Щось, що дуже шанує ваш малюк, або щось новеньке, щоб вперше читати в дорозі. Можна взяти книжки про подорожі, наприклад, "Автівки, вантажівки і все, що рухається" Річарада Скаррі, або "Подорож голубої стріли" Джанні Родарі, або, якщо як і ми їздите в село – про те, що там чекає на малюків "Бабусина господа" Катерини Міхаліциної.

Нещодавно у видавництва ВСЛ вийшов чудовий віммельбух "Рік у лісі" – там можна довго-довго шукати різних тварин, дивитися, як вони відкладають яйця, як доглядають за своїми дітками, як гусінь перетворюється на лялечку, а потім на метелика.

9. Кольоровий світ. Ви в дитинстві дивилися на світ через скельця від пляшки? Це так цікаво! Ми використовуємо кольорові лінзи для фотоапарата, придбані за кілька гривень на одній з барахолок.

10. Гра у слова (що можна їсти, тварини, одяг, смаколики, іграшки, пробували на літери – поки 3-річнці важко, але все попереду). Добре, якщо є маленький м’ячик, щоб перекидати один одному, коли кажеш слово.

11. Рольові ігри зі свинкою Пеппою чи драконами (або іншими дрібними іграшками, які ви любите). Мій син любить бути мамою Свинкою, а я щоб була її сином. Улюблений сюжет – син не хоче мити голову, а мама його переконує і таки миє:))

12. Блокнотик, олівці чи ручка.

13. Пазли. Усі люблять пазли! Як же без них у дорогу?

14. Гра, що пришвидшує час. Якось їхали ми з сином та 6-річним племінником до бабусі.

Довга дорога потягом була позаду, 30-хвилинне чекання на автовокзалі теж, але маленькою маршруткою треба було ще хитатися цілу годину.

Племінник спитав: "Скільки нам ще їхати?"

"Одну годину", - чесно зізналася.

"О ні, це так довго, я не витримаю", - сказав він і похнюпився.

"Чому? Витримаєш! Це буде швидко! Я знаю гру яка пришвидшує час".

Суть гри полягає в тому, щоб розказувати, хто що бачить на дорозі (це гарно працює лише, коли проїздиш місто чи село, бо через поля і ліси багато не побачиш).

Якщо їхати ніч на верхній поличці – врятує слінг!

15. Фото на телефоні. Діти дуже люблять робити фото, у сина бувають цікаві знімки.

Головна умова до всіх ігор: мама і тато теж активно грають! Помітила, що якщо гра мені не цікава, то і малюк грати не буде, якщо ж у батьків горять очі, то буде весело і час у дорозі пролетить непомітно.

Поїздок з дітками не варто боятися, але підготуватися до них треба.

Веселих вам подорожей і здорових малят!

Реклама:

Головне сьогодні