Літній путівник світом безкоштовного онлайн-навчання

Літо – чудовий сезон для інтелектуального відпочинку. Тим більше, що навчатися новому може бути не тільки корисно, але й надзвичайно цікаво.

Сьогодні онлайн на вас очікують тисячі різноманітних безкоштовних навчальних ресурсів: від курсів Нобелівських лауреатів до сервісів навчання дітей програмуванню в ігровій формі.

Для того, щоб зорієнтуватися в цьому безмежному океані фантастичних можливостей ми і підготували для вас цей гід безкоштовними освітніми ресурсами.

Окремий розділ цієї статті зібрав в собі найкращі поради по вирішенню найбільш болючої проблеми для більшості поціновувачів самостійного навчання: як успішно доводити процес навчання онлайн до логічного завершення.

МАСОВІ БЕЗКОШТОВНІ ОНЛАЙН-КУРСИ

Відтоді як Стенфордський університет у 2011 році запустив свої перші масові онлайн-курси, цей формат безкоштовного навчання від викладачів найкращих університетів світу пройшов довгий шлях.

Якщо ще декілька років тому слухачі уважно слідкували за рідкісними анонсами нових курсів на провідних світових платформах навчання на кшталт Coursera та edX, то зараз головною проблемою стало обрати курс з багатьох тисяч наявних варіантів.

На допомогу приходять агрегатори масових онлайн-курсів: зручні каталоги з великою кількістю вбудованих функцій. Найкращими з них є coursetalk.org та class-central.com.

Агрегатори масових онлайн-курсів: зручні каталоги з великою кількістю вбудованих функцій. Один з найкращих coursetalk.org

До їх головних переваг належать:

– Швидкий і зручний пошук.

В кожному з агрегаторів ви можете порпатися у єдиному великому каталозі різноманітних онлайн-курсів від різних провайдерів. Тепер не потрібно витрачати час на те, щоб знайти цікаві вам курси на різних сайтах.

Крім того агрегатори дозволяють легко знаходити онлайн-курси за певною темою, датою початку, мовою викладання та іншими параметрами.

– Можливість порівняти якість курсів.

Агрегатори публікують рейтинги онлайн-курсів та відгуки слухачів: надзвичайно зручний інструмент для вибору справді якісного контенту.

– Можливість скласти індивідуальний план навчання.

Як Coursetalk так і Class-Central дають можливість зберегти онлайн-курси, що зацікавили вас, в особистому кабінеті і створити індивідуальний графік онлайн занять. А ще корисним буде нагадування про наближення дати початку курсів, які ви збираєтеся пройти.

Чи не єдиний недолік подібних агрегаторів на даний момент, – відсутність на них українських масових онлайн-курсів, які доведеться напряму шукати на prometheus.org.ua.

Але що, якщо вас не задовольняє проходження окремих курсів і ви хотіли б за допомогою масових онлайн-курсів від найкращих університетів світу отримати аналог бакалаврського чи магістерського ступеня: безкоштовно і не виходячи з дому?

Саме таке бажання в 2013 році з’явилося у Лорі Пікард – фахівця міжнародної благодійної організації з розвитку сільського підприємництва в Руанді. Їй вдалося не тільки здійснити свою мету – пройти аналог програми MBA, використовуючи безкоштовні онлайн-курси провідних світових бізнес-шкіл, але й заснувати сайт No-Pay MBA, завдяки якому повторити її шлях тепер може кожен охочий.

Розширив цю ідею сервіс coursebuffet.com: тут можна обрати і доопрацювати під свої інтереси навчальний план з масових онлайн-курсів, який буде відповідати плану очного навчання в американському виші за кредитно-модульною системою.

На сервісі coursebuffet.com можна обрати і доопрацювати під свої інтереси навчальний план з масових онлайн-курсів, який буде відповідати плану очного навчання в американському виші

Для початку необхідно обрати спеціальність. На даний момент доступні дві повноцінні бакалаврські програми: "Комп'ютерні науки" та "Менеджмент", і дві міні-програми: "Економіка" і "Філософія" – автори ресурсу обіцяють активно розширювати цей список.

Після цього ви отримаєте структурований і розбитий за напрямками перелік масових онлайн-курсів (в більшості випадків можна обрати з декількох варіантів) з відповідними кредитними годинами до кожного з них.

Частина курсів, як і в університеті, обов'язкові для проходження, частину можна обрати самостійно в рамках потрібної кількості кредитних годин.

Поки за проходження цих курсів ви не отримаєте диплом бакалавра, але точно зможете вразити роботодавця, якщо вирішите отримати сертифікати про проходження кожного з них. Ну і, звичайно, отримаєте по-справжньому безцінні знання.

СЕРВІСИ ДЛЯ НАВЧАННЯ

Не онлайн-курсами єдиними! На просторах інтернету існує безліч надзвичайно корисних безкоштовних сервісів спрямованих на отримання нових навичок та знань. Вузько заточені та адаптовані до вивчення конкретної навички, вони часто виявляються більш ефективними ніж звичайні онлайн-курси. Ось декілька найкращих навчальних сервісів, про які ви просто повинні знати:

duolingo.com – чудовий сервіс для тих, хто починає вивчати англійську з нуля. Навчання складається з цікавих інтерактивних вправ з елементами гри, а ефективність забезпечується використанням розробниками проекту найсучасніших наукових досліджень з вивчення іноземних мов.

duolingo.com – чудовий сервіс для тих, хто починає вивчати англійську з нуля

memrise.com – ще один ефективний сервіс для інтерактивного вивчення мов на основі технік мнемонічного запам’ятовування (шляхом утворення асоціацій) та відкладеного повторення лексики.

codecademy.com – відомий сервіс, що допоможе навчитися програмувати за допомогою інтерактивних вправ. Користувачам доступна ціла низка популярних мов програмування.

chesscademy.com – навчіться грати в шахи переглядаючи відео, виконуючи цікаві інтерактивні вправи та граючи тренувальні ігри.

lingualeo.com – всеохоплюючий сервіс вивчення англійської, що одночасно пропонує навчальні тексти, відео, інтерактивні вправи з відкладеним повторенням, індивідуальний словник та ще безліч інших можливостей. Користування сервісом максимально наближено до цікавої гри, тому користуватися їм буде цікаво як дорослим так і дітям.

company.yousician.com – ваш власний вчитель гри на гітарі. Ви вчитеся грати, а додаток корегує та виправляє ваші помилки.

codecombat.com – розробники цієї гри пропонують дітям вчитися програмувати, збираючи скарби і перемагаючи супротивників, у найкращих традиціях рольових комп'ютерних ігор. При цьому під час гри користувачі навчаться всім базовим концепціям "дорослого" програмування.

КОРИСНІ КНИЖКИ

В інтернеті існує безліч сервісів, що дозволяють знайти та завантажити будь-яку книгу: як легально так і не зовсім.

Як і у випадку масових онлайн-курсів головним питанням стало не "де знайти?", а "яку книгу обрати?" з майже безкінечного різноманіття.

Але і цю проблему тепер вирішено!

Віднедавна у всіх охочих є можливість вчитися по книгах і статтях, за якими навчаються студенти Гарварду, Оксфорду, MIT та інших провідних західних вишів! The Open Syllabus Project опублікував інтерактивний рейтинг популярності книг і текстів, які в останнє десятиліття задавалися в якості обов'язкового читання студентам найкращих університетів Заходу.

The Open Syllabus Project має інтерактивний рейтинг популярності книг і текстів, які в останнє десятиліття задавалися в якості обов'язкового читання студентам найкращих університетів Заходу

Перелік можна фільтрувати по навчальних закладах, галузях знань і країнах.

Крім того, якщо ви знайшли цікаву книгу або статтю, досить натиснути на її назву, щоб отримати добірку пов'язаних книг: ця функція працює просто відмінно і варта мало не всіх інших можливостей рейтингу разом узятих.

А ще тут є чудова візуалізація 10 000 найпопулярніших книг в західних університетських програмах. Всесвіт університетських книг – структурований і прекрасний. Ви просто зобов'язані це побачити і почитати!

ЯК УСПІШНО ЗАВЕРШИТИ МАСОВИЙ ОНЛАЙН-КУРС

З нами усіма це траплялося. Ви підписалися на онлайн-курс, про який давно мріяли. Нарешті вирішили навчитися програмувати, вивчити англійську або підвищити свої професійні навички.

Проте ви постійно перериваєте навчання. Наприклад, на половині першого відео помітили, що отримали нове повідомлення електронною поштою чи у Facebook. Перш, ніж ви зрозумієте, що відбувається, вас засмокче Інтернет, а лекція скінчиться, і ви не матимете жодної гадки, що сказав професор. Звучить знайомо?

Вже знайома нам засновницею No-Pay MBA Лорі Пікард успішно завершила понад 25 МВОК та зібрала найкращі прийоми, що допоможуть вам успішно завершити масовий онлайн-курс!

Технічні поради:

1. Відкривайте відео онлайн-курсу на весь екран. Простий, але ефективний шлях для мінімізації відволікання.

2. Закривайте усі інші вікна браузера. Це є більш радикальним підходом, проте може бути просто необхідним рішенням.

3. Виходьте з вашої електронної скриньки та соціальних мереж під час навчання.

4. Вимикайте звук на вашому телефоні. Можливо, навіть, кладіть його у іншій кімнаті.

Виходьте з вашої електронної скриньки та соціальних мереж під час навчання

Поради із тайм-менеджменту:

5. Відмічайте у вашому календарі час, коли ви навчаєтеся. Тоді будете ставитися до цього, як до свого обов’язку.

6. Встановлюйте нагадування у вашому календарі та телефоні. Не забувайте, що виділили час для навчання.

7. Навчайтеся онлайн на роботі, але тільки із дозволу керівника. Більшість керівників прихильно ставляться до вашого прагнення до самовдосконалення та професійного розвитку. Деякі навіть оплатять сертифікати ваших курсів.

Поради з організації навколишнього простору:

8. Використовуйте звуконепроникні навушники. Блокуйте усі зовнішні звуки, що вас відволікають, та фокусуйтеся лише на вашому завданні.

9. Слухайте музику, яка допомагає вам сконцентруватися. Багато слухачів курсів використовують цей метод для запобігання "блуканню" думок.

10. Організовуйте свій навчальний простір. Робіть його комфортабельним та приємним. Уміщуйте у своє поле зору зображення, які будуть вас надихати на досягнення успіху.

11. Зачиняйте двері. Просто, але ефективно.

12. Розмістіть у вашому робочому просторі перелік цілей. Наприклад, з 10 пунктів. Наявність написаних цілей у вашому робочому просторі дозволить постійно "бачити" вашу основну мету.

13. Робіть зарядку під час онлайн-навчання. Але зауважимо, що це працює тільки, якщо ви лише слухаєте лекції і вам не потрібно робити нотатки чи опрацьовувати практичні завдання.

14. Вставайте або відходьте від комп’ютера. Знову ж таки, якщо вам не потрібно одночасно вирішувати практичні завдання чи відповідати на тестові питання, це може допомогти вам відійти від клавіатури, щоб уникнути спокуси перевірити, що робиться у інших вкладках браузера.

Організовуйте свій навчальний простір. Робіть його комфортабельним та приємним. Фото Rawpixel/Depositphotos

Психологічні хитрощі:

15. Заохочуйте себе за успішне виконання невеличких завдань. Одне виконане завдання чи прослухана тема = перегляду одного веселого відео про котів.

16. Оплачуйте сертифікат курсу. Згідно із свідченнями організаторів МВОК, люди, які оплачують сертифікат курсу мають у 10 разів більше шансів закінчити курс.

17. Фіксуйте ваші здобутки. Чи ви демонструєте ваші сертифікати у профілі LinkedIn, чи в освітньому портфоліо, або десь у власному приватному списку, переконайтеся, що ви стежите за своїми успіхами.

18. Публічно анонсуйте ваші наміри. Як тільки ви реєструєтеся на новий курс, напишіть про це у Facebook, Twitter, розкажіть про це друзям та колегам.

19. Використовуйте МВОК, як нагороду по завершенню менш приємних завдань. Замість того, щоб сприймати МВОК як черговий пункт вашого списку справ, використовуйте ваше онлайн-навчання, як винагороду за завершення важкого чи неприємного завдання.

20. Використовуйте методику "Просто почни". Ця проста методика стверджує, якщо ви просто зробите перший крок, ви, імовірніше за все, продовжите. Що саме найпростіше ви можете зробити, щоб почати? Відкрити веб-сторінку, залогінитися, або почати читати навчальний план. Або просто відкрити першу лекцію і дозволити їй завантажитися. Коли ви використовуєте методику "Просто почни", це набагато легше методики "Просто продовжуй".

21. Одягайтеся для навчання як на роботу. Ця хитрість дозволить Вам поводитися професійно і бути серйозним і сфокусованим на завданні.

22. Формулюйте перед собою невеликі завдання. Подібно то методики "Просто почни", якщо ви розіб’єте на дуже невеликі підзавдання роботу, наприклад, відео чи тести, Ви зможете закінчити курс набагато простіше, витрачаючи усього декілька хвилин на день.

[L]Прийоми соціального навчання:

23. Беріть участь у груповому навчанні. Це потужний і перевірений мотиватор. Знаходьте навчальну групу на форумі в ході обговорення курсу або створіть свою власну.

24. Знаходьте собі ментора на курс.

25. Знаходьте товариша, що навчатиметься паралельно з вами. Або познайомтеся з кимось на форумі курсу, або разом із кимось зареєструйтеся на курс.

26. Знаходьте собі людину, якій будете звітуватися. Це чудова методика для того, щоб залишатися вмотивованим. Все, що потрібно, знайти товариша, який готовий один раз на тиждень заслуховувати ваш список цілей на наступний тиждень і ваші досягнення на попередньому тижні.

Поради від експертів МВОК:

27. Використовуйте техніку Pomodoro. Подібно до методики "Просто почни" техніка Pomodoro привчає працювати серіями з 25-хвилинних інтервалів, шляхом встановлення таймеру, а потім зупиняючись на перерву, коли час виходить. Таким чином ваше навчання на МВОК стане більш ефективним, оскільки ви чітко знаєте, що повинні докладати зусиль лише до того моменту, поки вийде час. Також, ви зможете більш повно засвоювати знання шляхом "коливань" між сфокусованим і розсіяним режимами мислення. Ця техніка докладно розкрита у надзвичайно популярному МВОК "Як навчитися вчитися".

28. Слухайте музику, що з наукової точки зору здатна вас сконцентрувати. Концентрація є більш глибокою при прослуховуванні спеціально розроблених треків, створених для введення мозку у стан сфокусованої свідомості, ніж при прослуховуванні звичайної музики. Focus@Will є одним з таких сервісів.

29. Додавайте швидкості. МВОК-платформи типу Prometheus, Coursera чи edX дозволяють вам налаштовувати швидкість відтворення відео. Велика кількість людей рекомендує пришвидшувати лекцію професора до того рівня, який необхідний для постійного утримання вашої уваги і пильності, щоб не відставати.

30. Робіть нотатки. Це найбільш рекомендований спосіб продовжувати виконувати завдання. Друкуйте замітки, малюйте їх на планшеті, або тримайте олівець та папір поряд з вашим комп’ютером, тому що у сучасному світі онлайн-навчання ніщо не зрівняється із старомодними помітками.

Іван Примаченко, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні