Діти з наймолодшого віку хочуть справедливості – дослідники

— 6 липня 2016, 13:32

Дослідники виявили, що дитина починає розуміти концепцію справедливості з 19 місяців життя, йдеться на The New York Times.

Вже у віці 7 років маля швидше відмовиться від цукерки, якщо ніхто більше солодкого не отримає.

"Поняття справедливості дітьми сприймається простіше, – говорить співавтор книги "Гід батьківства від теоретика гри" Пол Реберн. – В якій соціальній групі не треба було б жити, вони зважають, чи раптом хтось не отримує більше".

Оскільки дитяче бажання справедливості часто викликає непорозуміння з батьками, Реберн радить не боротися з ним і не суперечити почутому "Так не чесно".

Замість цього фахівець із дитячого виховання пропонує застосовувати класичні стратегії ігор, щоб допомогти дітям зробити "справедливим" рішення і припинити сварки.

Дитяче бажання справедливості часто викликає непорозуміння з батьками. Фото Wavebreakmedia/Depositphotos

"Я ріжу, ти береш" – гра, в основі якої поділ чогось великого на менші частини, наприклад, торта. Одна дитина ділить його на частини, а решта обирає, хто візьме який шматок.

"Зуб за зуб" – активність, яка допомагає під час прибирання. За її умовами – хтось із батьків щось піднімає з підлоги, а потім дитина теж повинна щось покласти на місце. Якщо у родині кілька дітей, вони можуть прибирати речі по черзі.

[L]"Випадковий диктатор" – стратегія вибору. Коли родина вирішує, куди піти ввечері або який фільм подивитися разом, імена усіх її членів записуються на папірцях. Їх кладуть до капелюха, перемішують і витягують одну картку з іменем того, хто робитиме вибір.

"Аукціон" – гра, яку можна застосовувати для вирішення, хто з дітей першим гратиме на комп'ютері чи дивитиметься улюблений мультик. Можна їм запропонувати аукціон, де платою буде, наприклад, прибирання вдома. Хто запропонує найвищу "ціну" – переможе.

Та навіть застосовуючи всі ці стратегії, час від часу батьки можуть почути дитяче "так не чесно".

У таких випадках авторка книги "Мирні батьки, щасливі нащадки" Лаура Маркам пропонує не "вмикати" захисної реакції, а дослухатися до сказаного малими.

"Спробуйте зосередитися на тому, чи задоволені їхні індивідуальні потреби, замість того, щоб турбуватися, чи кожен із них отримує ту саму річ в той же час", – радить доктор Маркам.

Реклама:

Головне сьогодні