Тест

Міносвіти попросило СБУ і ГПУ розібратися з викладачами вишів, які їздили у Крим

Так у відомстві вирішили розібратися із тим, що працівники кількох українських вишів 8-11 липня взяли у заході "10 Міжнародна науково-практична конференція "Російська мова в полікультурному світі", який відбувся у Ялті.

Про проведення так званої "наукової конференції" та про участь в ній українських викладачів повідомив у своєму Facebook журналіст "1+1" Яків Носков.

Зокрема, там були працівники Київського національного педагогічного університету ім. Драгоманова, Дніпропетровського національного університету та Запорізького державного університету.

"Проведення "міжнародних наукових заходів" у незаконно анексованому Криму є частиною політики Росії, що має на меті хоча б частково "легітимізувати" факт анексії в очах міжнародної спільноти", – заявили у Міносвіти.

У відомстві запевнили, що "жоден з українських науковців не перебував на згаданій "конференції" як представник свого університету".

Представники Університету Драгоманова та з Дніпропетровська "з`їздили до Криму, не оформлюючи ні відгулів, ні відпустки, що є порушенням трудового законодавства, за яке передбачене звільнення з роботи".

"Із Запоріжжя МОН отримало відповідь, що лише один викладач Запорізького державного університету відвідував вказаний захід в Криму, перебуваючи у відпустці. Водночас низка інших запорізьких викладачів, чиї прізвища було згадано в повідомленнях ЗМІ, за наданою інформацією, участі в "конференції" не брали", – інформує міністерство.

При цьому у МОН зазначили, що "діяльність вищих навчальних закладів провадиться на засадах автономії та самоврядування, звільнити чи прийняти на роботу має право лише керівник вишу".

[L]Міністерство очікує від учених рад ВНЗ принципової оцінки дій працівників, які де-факто стали на бік країни-агресора та нагадує міжнародній і українській науковій спільноті про те, що будь-які контакти з "університетами" та "інститутами" на території окупованого Криму витлумачуються російським керівництвом як визнання "російської приналежності" окупованого півострова.