У санаторії Ворзеля 8-річну дівчинку насильно прив'язали до стільця, "щоб вона не поранилася"

— 12 серпня 2016, 13:02

Про насильство над дитиною чоловік написав на своїй сторінці на Facebook.

"Ми її зв'язали, щоб вона себе не поранила", – пояснила начмед санаторію "Орлятко" у Ворзелі пані Марія.

Андрій Наливайко привіз у психоневрологічне відділення закладу доньок 3 серпня, про це він розповів "Українській правді. Життя".

Чоловік одразу пояснив лікарю, який їх приймав, що у старшої доньки, Каті, може бути агресивна реакція на конфліктну ситуацію, а молодша, Аня, навпаки може плакати.

Приїхавши наступного разу відвідати дітей через 4 дні, він спілкувався із адміністрацією санаторію. Йому сказали, що старша донька б'є молодшу, конфліктує з дітьми.

Андрій пояснив, що з дитиною потрібно розмовляти спокійно, якщо вона починає агресивно поводитися, тоді вона заспокоється.

У понеділок увечері чоловікові подзвонила його мама і розповіла, що молодша донька по телефону скаржилася, що боїться йти спати, тому що медсестра сказала, що задушить її.

"Тоді я поїхав знову і в палаті мені діти розповіли, що так і було. Ми пішли до завідувачки, вона сказала, що у їхньому санаторії працює кваліфікований персонал, такого не може бути, і вона сама великий має стаж роботи і в усьому винна дитина", – пригадує Наливайко.

У вівторок чоловікові подзвонила начмед і розповіла, що старша побилася з хлопчиком, подряпалася. Андрій вирішив поговорити з донькою і все-таки забрати її з санаторію.

Старша донька Катя у телефонній розмові з татом сказала, що не хоче, щоб її забирали. Вони домовилися, що дитина буде поводитися добре.

У четвер, 11 серпня, після сніданку обидві доньки Андрія розповіли по телефону, що все нормально, Катя поводиться спокійно.

Трохи більше, ніж за годину Аня подзвонила знову й сказавши, що з Катею щось не так, попросила тата приїхати.

Одразу після приїзду молодша донька повела Андрія до їдальні, де мала б бути її сестра. Коли вони підійшли до дверей їдальні з чорного ходу, із середини клацнув замок. Чоловік подумав, що це дитина могла зачинитися, а потім почув крик.

"Я кажу тоді (доньці, – ред.), що ходімо через центральний. До мене одразу підійшла жінка і сказала, що зі мною хоче поговорити начмед. Я сказав, що не хочу з нею говорити, ми спілкувалися по телефону, я хочу побачити свою дитину. Вона наполягала, що це щось термінове, потрібно зараз іти", – розповідає Андрій.

"Ми зайшли із центрального входу. Я почув, як Катя плаче, і побачив, що у неї руки якось неприродньо зігнуті зі спинкою стільця... У мене на думці не могло бути, що дитину дійсно можуть прив'язати".

Старша донька Катя у телефонній розмові з татом сказала, що не хоче, щоб її забирали. Фото facebook.com/video.editting

Андрій намагався підійти ближче, йому перешкоджали, мовляв куди ви йдете, це їдальня, сюди заходять у бахілах.

Працівники санаторію одразу почали швидко відв'язувати Катю, а чоловік, попри їхні заважання, сфотографував, у якому стані тримали його доньку.

Розв'язану дитину чоловік спробував заспокоїти. З'явилася начмед, яка пропонувала поговорити, він не погодився.

Молодша донька сама сказала татові, що вирішила лишитися і ще відпочити. Андрій зі старшою поїхали.

Пізніше виявилося, що крім прив'язування їй робили уколи без відома батька.

"Що саме їй кололи, мені не пояснили. Як виявилося, її зв'язали і зробили укол в руку і в сідницю. По дорозі додому Катя мені розповіла, що її силою тягли у їдальню з корпусу. Якийсь чоловік тримав доньку, коли її зв'язували".

Після приїзду, батько спробував зв'язатися із начмедом санаторію, коли не вдалося – попросив, щоб вона перетелефонувала.

"Вона сказала, що дзвонила багато разів, але виявилося, що набирала зайву двійку, номер був довший і тому не могла додзвонитися. Я сказав: Ви ж мені і раніше дзвонили, ми ж розмовляли. Вона відповіла, що переплутала".

Начмед "Орлятка" вибачилася і пояснила, що Катю зв'язали, щоб вона себе не поранила. На запитання Андрія, чому його не пускали до дитини, жінка відповіла, що не знає і зараз збирає пояснювальні записки із усіх учасників конфлікту.

"А потім вона сказала, що у неї за всю кар'єру така ситуація уперше. Тобто у лікаря-психіатра віком близько 60 років за весь час роботи це вперше. У це дуже важко повірити".

Чоловік не заперечує, що його старша донька могла конфліктувати з дітьми. Він розповідає, що приїхавши у санаторій з картками пояснював, яка ситуація з Катею.

Пізніше виявилося, що крім прив'язування їй робили уколи без відома батька. Фото facebook.com/video.editting

На виписки і документи не дуже зважали у санаторії, відповідаючи, що самі все зрозуміють у процесі: "Тато, не переживайте. Ми знаємо, як спілкуватися з такими дітьми".

Сама ж Катя розповіла, що хлопчик ударив її двічі по сідницях. Це, на думку, Андрія, могло спровокувати у дитини таку реакцію. Вона на нього розізлилася і ганялася за ним.

"Я так розумію, що замість того, щоб спокійно і лагідно поговорити з дитиною, як ми домовлялися із працівниками закладу, на неї могли нагримати. А потім уже, коли адреналін виплеснувся, заспокоїти її було важко. Просто потрібно було докласти зусиль, щоб заспокоїти її. У мене таких проблем не виникає. Я сам шокований тим, що таке відбулося", – пояснює чоловік.

Зараз Катя почувається нормально.

Після того, як дитині зафіксували садна, її також оглянули у відділення неврології ОХМАДИТУ.

Андрій напише заяву щодо інциденту в Ірпінському РВВС.

Завідувачка санаторію з 10 серпня – у відпустці. За останньою інформацією, у санаторії "Орлятко" проводиться перевірка через інцидент.

Начмед закладу відмовилася коментувати ситуацію "Українській правді. Життя" телефоном, пояснивши, що стан здоров'я пацієнта – не телефонна розмова.

Реклама:

Головне сьогодні