Тільки без сліз. Невиліковно хвора художниця влаштувала вечірку, перш ніж накласти на себе руки

— 15 серпня 2016, 13:00

У липні жінка написала електронні листи друзям і родичам, запросивши їх на вечір з одним правилом: тільки без сліз. Історію 41-річної Бетсі розповідає The Sun.

Художниця Бетсі Девіс мала бічний аміотрофічний склероз (хворобу Лу Геріга) – невиліковне рідкісне нейрологічне захворювання, яке уражає моторну систему.

Вона скликала усіх близьких на вечірку, щоб попрощатися, перш ніж стати першою каліфорнійкою, яка згідно із новим законодавством штату, завершила життя, прийнявши під наглядом лікарія смертельну дозу препаратів.

"Для мене й усіх запрошених, прийняти ці новини було дуже важко, але ніхто не сумнівався, що ми повинні бути там для неї, – поділився кінематографіст і друг Нільс Алперт.

Ідея провести вихідні, які стануть кульмінацією перед її суїцидом – незвична, небуденна річ. На фоні радості й усмішок у всіх було розуміння того, що за цим слідуватиме".

Невиліковно хвора Бетсі Девіс влаштувала 2-денну вечірку, щоб попрощатися зі своїми близькими. Фото wthr.com

Бетсі розробила чіткий план вихідних із друзями й родичами, врахувавши час, коли вона планує впасти в кому, й розповсюдила його серед запрошених.

Більш ніж 30 людей прийшли попрощатися з нею. Одна жінка принесла віолончель. Чоловік грав на гармоніці. Гості пили коктейлі та їли піцу із найулюбленішого кафе Девіс.

У кімнаті художниці охочі могли подивитися фільм "Танець реальності" ("The Dance of Reality") заснований на історії життя чилійського режисера.

[L]Сестра жінки, Келлі Девіс розповіла, що всім сподобалася ідея спільно проведеного часу.

"Очевидно, для мене це було важко. Люди зрозуміли, наскільки вона мучилася, що це рішення було найправильнішим рішенням. Вони поставилися з повагою до такого вчинку і зрозуміли, що вона намагалася зробити радісну подію", – зізналася Келлі.

Бетсі Девіс прожила трохи більше місяця після того, як у Каліфорнії пацієнтам із невиліковними хворобами дозволили чинити суїциди під наглядом лікаря.

Девіс місяцями планувала свій відхід, почуваючись безсилою від втрати контролю над своїм тілом. Художниця не могла стояти, чистити зуби. Її опікуни перекладали нечітке мовлення жінки для інших.

Під час вечірки вона запрошувала друзів у свою кімнату, де кожен міг одягнути щось із її гардеробу і посміятися. Кожен запрошений також отримав "сувенір від Бетсі" – її картину чи будь-яку річ на згадку.

Коли вихідні завершувалися, близькі поцілували її на прощання, зробили спільне фото й поїхали. Бетсі Девіс вивезли на схил пагорба, де вона прийняла виписану лікарем комбінацію морфіну, пентробарбіталу й хлоралгідрату.

Кожен запрошений також отримав "сувенір від Бетсі" – її картину чи будь-яку річ на згадку. Фото usmagazine.com

У японському кімоно, яке Бетсі купила під час останньої поїздки, вона побачила свій останній захід сонця разом з опікуном, лікарем, масажистом та сестрою. Потім вона прийняла ліки і померла за 4 години.

Друзі сказали, що це був її останній перфоманс як художниці, яка колись малювала картини на сцені збитими вершками.

"Те, що зробила Бетсі – найгарніша смерть, про яку можна мріяти, – розповів Нільс Алперт. Вона зробила зі свого відходу витвір мистецтва".

Реклама:

Головне сьогодні