Сім`ї у Ріо. Як за медалі борються українські династії

Тенісистки сестри Вільямс, автогонщики брати Шумахери, батько і син футболісти Мальдіні, боксери брати Кличко, гімнастки Дерюгіни. Ці прізвища відомі на весь світ.

Сьогодні їх вже не асоціюють з якимось конкретним видом спорту. Навпаки – вид спорту асоціюється з ними.

Родинні зв’язки і "династійність" у спорті – не така вже й рідкість.

В ці дні на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро власну спортивну історію кують і кілька молодих українських родин.

ІВАН І НАТАЛІЯ ДОВГОДЬКО,

академічне веслування

Рідні брат і сестра Іван та Наталія – діти відомої на весь Радянський Союз родини веслувальників.

Їхній батько – Віктор Довгодько – багаторазовий чемпіон України та СРСР, майстер спорту міжнародного класу.

Мати Валентина – чемпіонка Радянського Союзу, майстер спорту СРСР.

25-річна Наталія Довгодько – олімпійська чемпіонка Лондона-2012 у складі четвірки парної.

25-річна Наталія Довгодько (третя зліва) – олімпійська чемпіонка Лондона-2012 у складі четвірки парної. Фото row2k.com

Наталія Довгодько (брюнетка) – олімпійська чемпіонка Лондона-2012. Фото row2k.com

Через 4 роки, на Олімпіаду в Ріо, Наталія була заявлена у якості запасної. У фінальному запливі вона вже нічим не могла допомогти партнеркам по команді, які в підсумку фінішували на четвертому місці.

Наталя на всесвітній літній Універсіаді у південнокорейському Кванджу у 2015 році. Фото з її сторінки у Вконтакті

27-річний Іван Довгодько – чемпіон Європи і світу у складі четвірки парної, яку було сформовано у 2014-му році. З того часу в одному човні з Іваном – Олександр Надтока, Дмитром Міхай та Артем Морозов.

"Веслування спершу мені не особливо і подобалося. Але з віком відчув схильність до цього виду спорту. Напевне, дали про себе знати батьківські гени", – каже Іван.

27-річний Іван Довгодько (крайній праворуч) – чемпіон Європи і світу у складі четвірки парної. Фото kp.ua

Хлопці встигли не лише перемогти на чемпіонаті світу, але й встановили світовий рекорд. Але в Бразилії, хоч і вийшли до фіналу, до медалі не дотягнули.

ІГОРЬ РАДИВІЛОВ І АНГЕЛІНА КИСЛА,

спортивна гімнастика

Молода сім’я українських гімнастів. Познайомилися вони, як часто буває у спортсменів, на тренувальних зборах, а через кілька років одружилися.

Тепер на всіх стартах вони разом, підтримують і вболівають один за одного.

Ігор і Ангеліна познайомилися на тренувальних зборах, а через кілька років одружилися. На світлині пара у Ріо. Фото зі сторінки НОК України/Вконтакте

У Ріо-де-Жанейро Ангеліна Кисла була єдиною представницею України у жіночій частині змагань зі спортивної гімнастики. Цього разу подолати сито кваліфікації їй не вдалося, але спортсменка переконана: це не остання її Олімпіада, і фінали ще попереду.

У Ріо-де-Жанейро Ангеліна Кисла була єдиною представницею України у жіночій частині змагань зі спортивної гімнастики. Фото gymbox.net

Ігор Радивілов, який на Іграх в Лондоні став бронзовим призером, цього разу дійшов до фіналів – у вправах на кільцях та у своєму коронному опорному стрибку, де розраховував на нагороду найвищого ґатунку.

"У Ріо хочу повторити свій олімпійський успіх. Звісно, це буде вкрай непросто. Конкуренція неймовірна. Близько 70 найкращих гімнастів світу змагаються за медалі", – каже Ігор.

Ігор Радивілов, який на Іграх в Лондоні став бронзовим призером, у Ріо він дійшов до фіналів. Фото Photobucket

Саме в опорному стрибку Ігор – всесвітньо визнаний мастер. Незадовго до Олімпіади в його честь навіть було названо окремий гімнастичний елемент – стрибок "The Radivilov". Виконується він обличчям вперед. Спортсмен, відштовхнувшись від опорного містка, повинен у повітрі зробити три перекиди перед приземленням. Оцінюється цей елемент рівно в 7 балів.

Але цього разу судді не оцінили приземлення, і Ігор опинився за межами п’єдесталу – 8-ме місце в опорному і 5-те – на кільцях.

ІННА І МАРИНА ЧЕРНЯК,

дзюдо

Сестри-близнючки обрали не найлегший і не найбільш очевидний для дівчат вид спорту – дзюдо.

Завдяки спорту вони майже ніколи не розлучаються, адже разом тренуються і беруть участь у змаганнях.

Інколи жартують з оточуючими – Марина видає себе за Інну, а Інна – за Марину. Хоча фахівці легко розрізняють дівчат за технікою ведення поєдинку.

Завдяки спорту близнючки Інна і Марина майже ніколи не розлучаються, адже разом тренуються і беруть участь у змаганнях. На світлині з тренером Андрієм Бондарчуком. Фото з її сторінки у Вконтакті

"Розумію братів Кличко, які пообіцяли матері ніколи не виходити в ринг один проти одного. Ми з Інною ніколи не боролися, навіть коли виступали в одній ваговій категорії і обидві виходили до фіналу. Просто одна з нас, по черзі, відмовлялася виходити на татамі", – каже Марина.

Раніше Інна виступала на змаганнях серед здорових атлетів, разом з сестрою. Але слабкий і проблемний від народження зір не дозволяв їй повністю реалізувати свій потенціал, показати максимальний результат. Тож Інна погодилася на пропозицію тренера перейти до паралімпійської збірної з дзюдо. В Ріо вона їде на свою першу Паралімпіаду.

Інна цього року виступить у Ріо на своїй першій Паралімпіаді. Фото з її сторінки у Вконтакті

Марина ж свої виступи у Ріо вже завершила. Бронзова призерка Всесвітньої Універсіади і чемпіонату Європи (U23) пробилася до 1/8 фіналу, але потрапити до вісімки найкращих і поборотися за медаль цього разу не вдалося.

ОЛЬГА САЛАДУХА І ДЕНИС КОСТЮК,

легка атлетика та велоспорт

Вона – легкоатлетка, він – велогонщик. Одружилися майже 10 років тому. Сьогодні виховують 6-річну донечку Діану.

Він – родом з Первомайська Миколаївської області, вона – з Донецька. У центрі Донбасу щаслива родина жила до 2014-го року. Але з початком війни змушена була переїхати до Києва.

Ольга – легкоатлетка, Денис – велогонщик. До 2014-го року жили на Донбасі. Фото expres.ua

Сьогодні разом відправилися за результатом і медалями на Олімпійські ігри у Ріо.

Ольга Саладуха – багаторічний лідер збірної України у потрійному стрибку. На минулій Олімпіаді взяла бронзу. Вона, до слова, єдина українка, яка тричі поспіль виграла чемпіонат Європи з легкої атлетики. Також має золото чемпіонату світу. І мрію – золото Олімпійських ігор.

Ольга Саладуха єдина українка, яка тричі поспіль виграла чемпіонат Європи з легкої атлетики. Фото firstline.com.ua

"Напевне, можна говорити про певну спортивну династію. Моя мама займалася плаванням, тато бігав кроси. Хоча у великий спорт вони не пішли.

Наша донечка Діана теж проявляє інтерес до спорту. Якщо захоче стати спортсменкою – буду рада. Тим більше, мамині медалі вона ще з малечку носила із задоволенням", – розповідає Ольга.

Донечка Ольги та Дениса – Діана – зустрічала маму у аеропорту після Ігор у Лондоні та теж проявляє інтерес до спорту. Фото firstline.com.ua

Денис – шосейний велогонщик. Професійну кар’єру розпочав у 2004 році. Виступав за польську та італійську команди. Брав участь у трьох найпрестижніших велобагатоденках світу – "Тур де Франс", "Джиро Д’Італія" та "Вуельта Іспанії".

З 2013 року він виступає у найсильнішій українській команді – KOLSS. Денис свої виступи в Ріо вже завершив, тож тепер може повністю присвятити себе підтримці дружини.

Денис – шосейний велогонщик, з 2013 року він виступає у найсильнішій українській команді – KOLSS. Фото sport-xl.org

ЛЮДМИЛА І НАДІЯ КІЧЕНОК,

теніс

Сестри Кіченок – двійнятка, народилися в один день. Як часто буває з близнюками, життям вони крокують нога в ногу. І спорт обрали один на двох – теніс.

І якщо в одиночному розряді особливими успіхами дівчата похвалитися не можуть, то в парі стали переможницями двох турнірів WTA. Вже кілька років Людмила і Надія стабільно входять до першої сотні світового рейтингу в парному розряді.

В парі сестри стали переможницями двох турнірів WTA. Фото btu.org.ua

"Олімпіада – це справжня мрія. Зокрема, і для нашого батька, який свого часу займався легкою атлетикою", – каже Людмила.

Цього разу Ігри їм не підкорилася – бразильські корти сестри залишили після поразки вже у першому раунді.

Але їм лише по 24 роки, тож шанс на реванш залишається – якщо травми оминуть стороною, у сестер попереду ще кілька Олімпійських ігор.

Вже кілька років Людмила і Надія стабільно входять до першої сотні світового рейтингу в парному розряді. Фото btu.org.ua

Роксана Касумова, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні