Гриневич презентувала 12-річну школу. Ще можна долучитися до її обговорення

— 18 серпня 2016, 14:28

Її презентувала міністр освіти і науки Лілія Гриневич у четвер, 18 серпня, під час педагогічної конференції в Будинку уряду.

У документі, з повним текстом якого можна ознайомитися за посиланням, передбачено, що загальна тривалість повної загальної середньої освіти збільшиться до 12 років.

Це аргументується тим, що "на території Європи 11-річна пострадянська школа залишилася в Україні, Білорусі та Росії".

[L]"В усіх європейських країнах мінімальна тривалість здобуття повної загальної середньої освіти складає від 12 до 14 років.

Ми бачимо потребу збалансування на всіх рівнях гуманітарної і природничо-математичної освіти, зберегти добрі традиції й забезпечити високий рівень природничо-математичної освіти та вивчення інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у всіх школах", – йдеться у документі.

Навчання починатиметься, як правило, з шести років. Діти з особливими потребами зможуть приходити до школи з іншого віку.

Початкова освіта нової школи поділятиметься на два цикли: перший, адаптаційно-ігровий (1-2 класи) та другий, основний (3-4 класи).

У рамках профільної освіти старшокласник зможе обирати одне з двох спрямувань навчання: академічне, із поглибленим вивченням окремих предметів з орієнтацією на продовження навчання в університеті; чи професійне, яке поряд з отриманням повної загальної середньої освіти забезпечує отримання першої професії (не обмежує можливість продовження освіти).

Старшокласник зможе обирати одне з двох спрямувань навчання: академічне чи професійне

Гриневич уточнила, що концепція почне діяти у 2018 році.

"Наше завдання – кожній дитині дати доступ до якісної освіти. Успіх України в тому, щоб побудувати суспільство освіченого загалу, бо кожна дитина, не залежно від її здібностей, має право на успіх в житті, на максимальне розкриття власних здібностей, яке може запропонувати якісна освіта", – наголосила міністр.

Вона додала, що реформа орієнтована на те, щоб зробити випускника конкурентноздатним у 21-му столітті – випустити зі школи всебічно розвинену, здатну до критичного мислення цілісну особистість, патріота з активною позицією, інноватора, здатного змінювати навколишній світ та вчитися впродовж життя.

Концепція почне діяти у 2018 році

Представлений варіант концепції не є остаточним, кожен може долучитися до обговорення та надіслати свою думку щодо концепції за адресою [email protected]. У темі листа вказуйте "Обговорення Концепції", у листі обов’язково зазначайте назву розділу, абзац і номер сторінки, яких стосуються ваші думки.

"Я хочу заохотити всіх, хто має таку можливість, об'єднувати навколо ідей нової школи освітян. Ми мусимо дивитися не тільки під ноги, плутаючись в сьогоднішніх проблемах, ми мусимо йти вперед", – додала Гриневич.

Діалог щодо стратегії змін тривав понад три роки. Долучилися освітяни, батьки, роботодавці, політичні сили та владні інституції, незалежні експерти та міжнародні організації.

Реклама:

Головне сьогодні