Відеоігри проти аутизму. Такса Френкі допомагає особливим дітям

— 23 серпня 2016, 13:45

"Ми любимо ігри, діти у захваті від них, тож чому не залучити їх як частину лікувальної терапії", – розповіла дослідниця The Mashable.

У проекті для університету Західної Австралії й інституту Telethons Kids, розташованого у Перті, Альварес розробила специфічноу відеогру, яка навчає дітей соціальних навичок.

Назва гри – "Френкі та друзі". Вона допомагає особливим малюкам почати сприймати соціальну інформацію.

"Складнощі полягають у тому, що деякі діти з аутизмом можуть не отримувати соціальної інформації від людей, які їх оточують, – пояснила Альварес. – Вони можуть не встановлюють зоровий контакт із людьми чи приділяти більше уваги до віртуальних об'єктів, ніж до обличь".

[L]Якщо батьки, вчителі й терапевти матимуть навчальні засоби для привернення уваги дітей із нервовими розладами, вони підштовхнуть малюків до розставляння пріоритетів серед людей та їхніх обличь у різних соціальних взаємодіях. Це матиме значний вплив на розвиток дітей з аутизмом.

Створена для малих віком від 5 до 12 років, гра Альварес має головного героя – таксу Френкі, якому потрібно допомагати знаходити друзів.

"Вона розвиває конкретні соціальні навички, які, на наш погляд, складні для дітей з аутизмом, – розповіла Альварес. – Гра спрямована на розвиток розуміння емоцій, звертання уваги на обличчя чи об'єкти, спостерігання за поглядом іншої людини".

Комп'ютерна забавка – весела, тому діти навряд чи відчуватимуть, що тренуються у цей час. Там немає розмовного компонента чи письмових вправ.

"Розробляючи її, ми думали про те, як влаштоване сприйняття світу у дітей з аутизмом. Ми знаємо, що у них є багато когнітивних та мовних здатностей", – додає дослідниця.

Оскільки гра обіцяє вирішити багато проблем, команда тестувальників хоче переконатися, що вона дійсно ефективна, перш ніж відбудеться її офіційний реліз.

Робоча назва гри – "Френкі та друзі". Вона допомагає особливим малюкам почати сприймати соціальну інформацію. Фото Dubova/Depositphotos

Ідея серйозних ігор (не тільки для розваг) у контексті медичної терапії тільки починає розвиватися. Небагато комп'ютерних забавок довели свою ефективність у лікуванні. Дослідниця Галі Альварес вважає, що більшість із них створені з пріоритетом розваг.

"Ми також даємо гру дітям, щоб перевірити у домашньому середовищі, як вони концентрують погляд, коли перебувають у реальному соціальному оточенні, – зазначає Альварес.

Ми плануємо зробити її фінансово доступною для батьків, оскільки вони і так витрачають багато грошей на терапії, які мають лише натяг на дійсний ефект".

Коли "Френкі та друзі" вийде у світ, команда розробників хоче запустити платформу й створювати інші ігри, які допомагатимуть розвивати нові навички дітям з аутизмом.

Реклама:

Головне сьогодні