30 років посухи, танення льодовиків менш значуще для Землі – вчені

— 26 серпня 2016, 10:29

Такі дані оприлюднив нідерландський Інститут Дельтарес (Deltares) у журналі Nature Climate Change.

Штучне осушення ряду територій, в тому числі прибережних, виявилося більш значущим чинником, ніж танення льодовиків і спорудження гребель, цитує публікацію BBC.

В цілому за тридцять років під водою опинилися 115 тис. кв. км суші, при цьому осушено було близько 173 тис. кв. км водної поверхні.

Нідерландські вчені аналізували знімки із супутників Landsat НАСА, які спостерігали Землю протягом багатьох десятиліть.

Вчені виявили, що великі райони, які були колись землями, тепер занурені під воду.

Прикладом наймасштабнішого природного обводнення стало Тибетське нагір'я, де через танення льодовиків утворилися нові величезні озера.

Прикладом наймасштабнішого природного обводнення стало Тибетське нагір'я. Фото Deltares

З іншого боку, дослідники також виявили, що великі площі, раніше вкриті водою, тепер стали сушею.

Найбільш посушливим прикладом Аральське море, колись четверте за величиною озеро в світі. З 1960-х років воно стрімко міліло через забір води з живлячих його річок Амудар'ї і Сирдар'ї. Зараз Аральське море розпалося на два озера і практично повністю висохло.

Зараз Аральське море розпалося на два озера і практично повністю висохло. Фото Deltares

За словами дослідників, озеро Мід біля Лас-Вегасу, яке є найбільшим запасом прісної води у Сполучених Штатах, також втрачає свої ресурси: 222 кв км стали сушею.

Вчені також проаналізували прибережні райони. На подив учених, берегі лінії збільшилися до 33,7 кв. км. Зокрема, узбережжя Дубая значно розширилися, зі створенням нових островів для розміщення розкішних курортів.

"Ми очікували, що берег почне відступати через підвищення рівня моря, але найдивніше, що берега ростуть у всьому світі", – зазначає доктор Федір Баарт.

Реклама:

Головне сьогодні