Активісти просять заборонити участь тварин у цирках через знущання над ними

— 9 серпня 2016, 12:50

Відмовитися від участі тварин у циркових програмах пропонує проект UAnimals. Її організатори хочуть домогтися законодавчої заборони участі тварин у цирках України.

Волонтери організації відстежували умови перебування звірів та методи, якими їх дресирують для розважальних програм. Результати моніторингу в Києві та регіонах приголомшили активістів.

У Сумах біля шатра один із працівників цирку гуляв із кошеням леопарда, в якого, за словами очевидця, був побитий ніс та спина.

Активісти також зареєстрували електронну петицію, яка пропонує заборонити експлуатацію тварин у цирках. До сьогодні її підписали 883 людини.

Ініціатори проекту також пояснюють, як дресирують тварин у цирках, щоб показати, наскільки негуманними є деякі підходи.

Наприклад, щоб коні могли довго простояти на задніх ногах, до їхніх статевих органів прикладають електрошок в момент, коли дресирувальник різко піднімає руки вгору. Від страшенного болю кінь, встає на диби. Якщо кінь опускає передні ноги перш, ніж приборкувач опустить руки, електрошок застосовують знову.

Тварини часто не витримують такого поводження й можуть виявити непокору просто під час циркового виступу. Так трапилося у Львові, коли лев напав на свого дресирувальника.

У липні цього року виконавчий комітет Львівської міськради заборонив розміщення пересувних та інших мобільних цирків на території міста.

Начальник юридичного управління відомства Гелена Пайонкевич пояснила, що у міськраду неодноразово зверталися громадські організації, які вважають, що існування таких цирків без дозвільних документів, відповідних санітарних паспортів є негуманним ставленням до тварин.

Від знущань та самотності циркові звірі переживають особливий синдром. Фахівці називають його "zoochosis" ("зоохозис").

Вони можуть неспокійно кружляти у вольєрі, кусати ґрати, качатися по підлозі, вертіти головою без причин, мати розлади шлунку й неприродньо поводитися з екскрементами.

Реклама:

Головне сьогодні