Тест

Шнобелівська премія-2016: сексуальне життя пацюків, людина-бобер та ганьба Volkswagen

Номінантів нагородили дійсні власники Нобелівських премій під час 26 церемонії, яка традиційно відбулася у Гарвардському університеті у Кембриджі (Масачусетс), йдеться на Improbable Research.

Шнобелівську премію у галузі репродукції посмертно отримав Ахмед Шафік з Єгипту. Дослідник помер у 2007 році, а відзнакою був винагороджений за розробку 1993 року, яка доводила, що пацюки, які носили одяг із поліестру чи суміші бавовни й поліестру були менш сексуально активними, ніж ті, хто мав одяг із натуральних сировин – бавовни й шерсті або взагалі не носили ніякого одягу.

Ахмед Шафік намагався довести, що одяг, який електризується, може впливати на потенцію, повідомляє Reuters.

"Ніхто й ніколи не приділяв достатньо часу, щоб дослідити, що відбувається у сексуальному житті пацюків, якщо на них одягти штани", – зауважував Шафік

У галузі економіки нагороду вручили за дослідження "людей гір" з точки зору продажів та маркетингових стратегій.

[L]У фізиці відзначилися проекти, які доводять, що коні світлої масті найбільш стійкі до укусів ґедзів та пояснюють, чому бабок дуже сильно приваблюють чорні надгробні плити.

Двоє британців цьогоріч розділили Шнобеля у галузі біології. Чарльз Фостер, співробітник Оксфорда, був номінований за книгу "Бути звіром" ("Being a Beast"). Фостер провів екперимент, спробувавши жити як борсук – він спав у виритій норі та їв черв'яків.

Робота іншого номінанта, Томаса Твейтса, мала схожу ідею. Він використовував спеціальні протези, щоб спробувати жити як швейцарський козел.

"Нагороду можна отримати за щось дійсно незвичне. Майже кожна інша нагорода дається за щось найкраще або найгірше. Для нас це протиставлення не має значення", – розповів засновник премії Марк Абрахамс.

Медичні дослідження відзначилися розробкою, яка показала: якщо людина має свербіж у лівій частині тіла, його можна полегшити, якщо дивитися у дзеркало й чесати правий бік (і навпаки).

Психологи-номінати Шнобеля опитали тисячі брехунів про те, як часто вони брешуть, щоб визначитися, наскільки можна довіряти їхнім відповідям. Премію миру отримали за "виявлення псевдо-абсолютної дурниці", а літературного Шнобеля здобув шведський письменник Федерік Шеберг за тритомний автобіографічний роман "Пастка для мух" ("The Fly Trap") про радощі збирання мух, які уже померли і тих, які ще ні.

"Кожна нагорода дається за щось найкраще або найгірше. Для нас це не має значення", – вважає засновник премії Марк Абрахамс. Фото kakadu.club

Японці Атсукі Хігашияме та Кохі Адачі заслужили Шнобеля у галузі перцепції за папір, на якому об'єкти виглядають інакше, коли людина перехиляється і дивиться на нього через ноги.

Нагорода компанії Volkswagen була найбільш ганебною. Компанія оснастила авто "пристроєм нейтралізації", який контролював викиди двигунів під час урядових випробувань і прибрав його після того, як тестування закінчилися.

Виробник уже погодився віддати 16,5 мільярдів відшкодувань за це.