У медичних закладах Росії хочуть заборонити місця для анонімно покинутих дітей

— 28 вересня 2016, 16:25

Сенаторка Олена Мізуліна підготувала цей законопроект спільно з експертами громадської організації "Батьківський всеросійський опір", йдеться на її офіційому сайті.

Законопроект, внесений на розгляд Держдуми 1 червня цього року, передбачає заборону на створення бейбі-боксівспеціально обладнаних місць в медзакладах, де батьки можуть анонімно залишати дітей.

Порушників закону пропонується штрафувати на суму від 1 до 5 мільйонів рублів або призупянити діяльність юридичної особи на термін до 90 діб за створення бейбі-боксів.

[L]"Сьогодні (28 вересня, ред.) стало відомо про те, що уряд Російської Федерації дав позитивний офіційний відгук на підготовлений сенатором Оленою Мізуліною законопроект", – йдеться у повідомленні.

У відгуку уряду, наведеному на сайті, сказано, що доцільність прийняття законопроекту обумовлена необхідністю виконувати Конвенцію про права дитини, а створення бейбі-боксів суперечить статтям 6-9 і 19 цього документа.

У законопроекті Мізуліної прописана не тільки заборона на анонімне залишання дітей, а й відповідальність юридичних осіб за створення спеціалізованих місць для цього.

"Практика всіх країн, які намагалися ввести бейбі-бокси, доводить, що число відмов від дітей різко зростає, тому що це безкарно через анонімність, та спрощує можливості залишити дитину", – пояснила Мізуліна російській службі Інтерфакс.

Як приклад вона також навела досвід царської Росії в XVIII-XIX століттях. Імператорська сім'я виділяла спеціально гроші на будівництво виховних будинків, нагадала Мізуліна, проте в другій половині XIX від цієї ідеї відмовилися, оскільки кількість відмов була настільки великою, що важко було впоратися фінансово.

Реклама:

Головне сьогодні